KÓRHÁZAK: Ingyenes parkolás a véradók és a nővérek számára

2013. december 10. - 12:37 | Régió

Pozsonyban sikerült megtörni a kórházak parkolóit üzemeltető céget, már a véradóknak és a nővéreknek is ingyenes a parkolás - írja a SME. A pozsonyi önkormányzati képviselők azzal az indokkal szeretnék felszámolni a fizetős parkolást, hogy az Antolská utcai kórház parkolóját alkotó terület a városhoz tartozik.

KÓRHÁZAK: Ingyenes parkolás a véradók és a nővérek számára

A ružinovi és ligetfalui kórházakat üzemeltető társaság visszalépett, ezentúl a nővéreknek ingyenes lesz a parkolás az éjjeli szolgálat idején. A parkolásért ezentúl a véradóknak sem kell fizetniük.

Továbbá a ZIPP­S társaságtól azt követeli az egészségügyi minisztérium és a az Egyetemi Kórház, hogy a mozgássérültek számára is ingyenes legyen a parkolás - akiknek mindkét kórház előtt jelenleg csak két parkolóhely áll rendelkezésre.

"Ennek ellenére az érvényes szerződés túszai maradunk. Igyekszünk legalább kedvezőbbe tenni a parkolás feltételeit a páciensek és az alkalmazottak számára" - mondta Miroslav Bždoch kórházigazgató.

A ZIPPS még 2011 decemberében, a kórház előző vezetésével kötötte meg a szerződést, és nem lehet ok nélkül felmondani, mert abban az esetben a kórháznak büntetést kéne fizetnie.

Nem elég a törvénysértés

A Radičová-kormány idején egyébként Ivan Uhliarik akkori egészségügyi miniszter leellenőriztette a szóban forgó szerződést, és abban több hiányosságot is találtak. Zuzana Zvolenská mostani tárcavezető szerint ezekkel nem lehet mit kezdeni.

Az ellenőrzés többek között rámutatott: elképzelhető, hogy a nyertes cég áron alul jutott hozzá a projekthez, ráadásul a kórház nem nyilvános közbeszerzési pályázatot írt ki, hanem közvetlenül három céget szólított meg, hogy tegyenek ajánlatot.

A Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) azt állítja, hogy a szerződés érvényes, és "nem lett megsértve a közbeszerzésről szóló törvény, ezáltal a közbeszerzési eljárás eredményét, vagy magát a szerződést sem lehet megtámadni" - közölte az ÚVO szóvivője, Ján Mažgút.

Viszont a helyi önkormányzati képviselők aktívak lettek az üggyel kapcsolatban, és legalább a ligetfalui kórház esetében megpróbálnak intézkedni - ugyanis az Antolská utcai kórháznál kialakított parkoló területe a városhoz tartozik, a várossal pedig senki nem írt alá szerződést.

Ami a ružinovi kórház előtt parkoló területét illeti, annak tulajdonjogával kapcsolatban már a 90-es évek közepe óta pereskednek a felek...

Három óra ingyen?

Az Antolská utcai kórház parkolóját üzemeltető társaság ráadásul a parkolóhelyek kialakítása során nem kért engedélyt az elektromos kábelek lefektetésére, ezért az önkormányzat ellenőrzést rendelt el, a céget pedig bírság fenyegeti.

"A város mint a terület tulajdonosa beléphet az egyeztetés folyamatába, és követelheti a parkolási feltételek megváltoztatását, például, hogy az első három óra ingyenes legyen" - mondja Katarína Augustinič (NOVA) önkormányzati képviselő.

Az önkormányzat továbbá a haszonból is részesedést kérhet, mivel az ő területén üzemeltetik a fizetős parkolót.

Nem csak Pozsonyban okoztak felfordulást a kórházak előtti fizetős parkolók, a különböző kórházak országszerte kötöttek szerződéseket bizonyos parkolótársaságokkal. Dunaszerdahelyen is nagy a felfordulás.

A miniszter nem tesz semmit

Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter hétfőn kijelentette: véleménye szerint a páciensken nem nyerészkedhetnek magáncégek. Arra a kérdésre, hogy mit akar tenni ennek érdekében, egyszerűen válaszolt: "Amit a volt miniszter úr is tett. Ő beleegyezett, én nem" - mondta Zvolenská.

A kórházak szerződéseit az egészségügyi tárca vezetőjének is jóvá kell hagynia.

(sme.sk)