Mátyás udvarában jeleskedtek a Szabó Gyula Alapiskola diákjai

2013. december 12. - 08:33 | Régió

Három ötös jegyében ébredt, majd tért nyugovóra két hónapon keresztül a Szabó Gyula Alapiskola nyolc tanulója (és minimum két tanára).

Mátyás udvarában jeleskedtek a Szabó Gyula Alapiskola diákjai

Nem, most nem érdemjegyekkel vesződtek ők, hanem a szegedi Rókusi Általános Iskola hagyományos nemzetközi műveltségi vetélkedőjének feladatait oldották, amelyek Hunyadi Mátyás királlyá választásának 555. évfordulója apropóján születtek. A tizenkettedszer meghirdetett Gyöngyök és gyémántok nevű rendezvény idén a „Mátyás reneszánsz udvarában” alcímet viselte, és Lukovics Mária a Gaudium, e sorok írója pedig a Reginæ nevű kvartettel nevezett be.

A verseny ötletgazdája, Fodorné Dóda Katalin tanárnő, valamint lelkes és rendkívül leleményes csapata ugyancsak feladta a leckét, hiszen az első fordulóban egy 8 oldalas kódex megalkotásával „bízta meg” a jelentkezőket, hogy kivívhassák a jogot a szegedi döntőben való részvételre. A kézzel írt könyvhöz egy A1-es méretű címerpajzsot kellett csatolni, és a 4 mezőbe rajzolt szimbólumokkal részben Mátyás korára, részben pedig a csapatot jellemző jegyekre utalni. A címer leírása a kódex egyik lapjára került. A Bibliotheca Corviniánában tett képzeletbeli látogatást felidéző élménybeszámoló sem maradhatott ki, és terjedelmét legfeljebb két oldalban határozták meg. Feltámadt a híres fekete sereg néhány katonája is, ráadásul nem is akármilyen, térbe kihajtható formában! A királyi kert szépségét megéneklő reneszánsz vers megkomponálásával egy újabb oldal telt be, majd egy ünnepi lakoma egyik fogásának receptje, illetve az étel elkészítésének mozzanatait felidéző fotók következtek. A kódexből kihajtogatható, Mátyás király életútját bemutató térképpel is akadt munka bőven, a jelmagyarázat pedig a könyvben kapott helyet. Természetesen egy díszes borító varázsolta igazán tetszetőssé a művet, amelyhez még egy CD melléklet is készült. A lemezre egy megadott táncdallamnak a csapat által, ritmushangszerekkel színesített változata került. Az elkészült munkáink annyira elnyerték a szegedi zsűri tetszését, hogy a két négyes csaknem maximális pontszámmal került a döntőbe, amelyet december 7-re hirdettek meg. Azonnal csatolták a ránk váró feladatok lajstromát is, amelynek élén egy Mátyás korabeli olvasójegy elkészítése állt.

A Tisza-parti város elég zord idővel fogadott minket Mikulás napján, de ez teljesen mellékes körülménynek számított, hiszen gyerek, tanár egyaránt a szombati eseményre összpontosított. Reggel fél kilencig az olvasójegy átadásával mind a 14 meghívott kvartett - természetesen korhű ruhába öltözve - bebocsátást nyert az ötletes díszletekkel Mátyás könyvtárává átalakított iskolai tornacsarnokba. Elfoglalták helyüket a csapatnevekkel megjelölt asztaloknál, megérkeztek rókusi segítőik is, és rövidesen a zsűri asztalánál sem volt már üres szék. Mindenki és minden a helyén, tehát érkezik reneszánsz ruhakölteményében Dóda Katalin, és – Mátyás se csinálta volna jobban - kezébe ragadja a hatalmat. Köszönt, szaval, bemutat, adja és veszi vissza a szót. Lendületesen, de az eseményhez méltóan levezeti a bevezető ceremóniát, és útjára indítja az időutazást Mátyás reneszánsz udvarába. Már megszoktuk, hogy a vetélkedő keretjátékát lelkes rókusi gyerekek biztosítják, akik most is lenyűgöző koreográfiával kápráztatnak el bennünket. Érkezik a királyi család, ott „repked” a holló, feltűnik Vitéz János, Janus Pannonius, Kinizsi Pál, Galeotto Marzio alakja, és Bonfini mesél. Igazán szép, mozgalmas, de követhető előadás, amelyet a nap folyamán még sok hasonló követ, de kezdődjék a vetélkedő! És mindjárt két számban párhuzamosan, hiszen míg a történelmi feladatok megoldása zajlik, egyenként érkezik a csapatokból egy versmondó, aki a kódexbe írt saját reneszánsz verset adja elő.

Ezt a tortát szolgálták fel a versenyzőknek

Felperegnek tehát az események. Elhangzik az utolsó vers, lejár a „papírmunka” ideje is. Jöhetnek a könyvtári ismereteket, majd a tudományokban való jártasságot ellenőrző kérdések. Még ebéd előtt érkezünk egy ügyességi versenyhez, hogy résztvevői aztán kellőképpen kimerülve, megéhezve lássanak az ebédlőben rájuk váró finomságokhoz. És jön a torta! Alig fér el egy asztalon a visegrádi palota édes mása, kertjében a Herkules-kúttal. Megostromozza a tömeg, és rövidesen kő kövön nem marad utána. De letelik a szünet is, folytatódik a „műsor”. És mivel mással, ha nem a gasztronómiát érintő kérdésekkel? Gyorsan végzünk velük, és néhány feladat erejéig a reneszánsz zene világában is időzünk egy kicsit. Innen már csak egy ugrás a képzőművészet témaköre. Itt kétfelé válnak a csapatok: ketten tesztet töltenek ki, a másik kettő a gyakorlatban bizonyíthatja művészi érzékét, hiszen sgraffito eljárással kell egy munkát készítenie. Utána bevonul a királyi udvar, és szórakozni vágyik. Érkeznek hát a négyesek, hogy rövid előadásokkal mulattassák őfelségét, és az utolsó fordulóban még táncot is lejtenek felvidítására. És vége! Közben már négy óra is elmúlt, hát jólesik egy kis uzsonna az eredményhirdetésig. És ha akad egy csokiszökőkút, az se baj! De kétszer nem jutsz hozzá, mert jön az eredményhirdetés, el kell foglalni a helyeket. Pompás záróképpel búcsúznak a rókusi szereplők, vastaps a jutalmuk. De kijut belőle a támogatóknak és mindenkinek, aki hozzájárult a vetélkedő sikeréhez. Mert sikeres volt, semmi kétség, de a vége még hátra van. Dóda Katalin eredményt hirdet, és hátulról kezdi. Tavalytól csak tökéletesítette tudományát, hogy borzolja az idegeket. Rossz előérzetem van, mert egy versenyszámban biztosan leszerepeltünk, és hol van előírva, hogy többen nem. (Idén - igaz, más területen – már buktam egy nagyot. Rossz évem lenne?) Már a negyedik helynél tartunk, de még mindig nem a Reginæ-t szólítják. Nincs itt semmi baj, innentől kezdve már csak sikerről beszélhetek. Jön is a bronzérem! Hodosy Lillával, Kiss Angelikával, Mocsonoky Laurával és Tóth Bálinttal vonulunk a díjért, ami egy-egy könyv, valamint utazás a bikali reneszánsz élményparkba. (Utólag, az eredmények pontos ismeretében, világos, hogy nem juthattunk a csillagos égig, mert a csillagászatban sem jeleskedtünk…) És még mindig „játékban” a Gaudium! Sepsiszentgyörgyi az ellenfél. Imádjuk a székelyeket, hát előzékenyen magunk elé engedjük őket… Győz tehát Lukovics Mária újonc csapata: Cződör Krisztina, Vajda Rebeka, Mazács Dávid és Varga Gábor. Jutalmuk egy négynapos történelmi túra egészen a híres törökverés helyszínéig, Nándorfehérvárig.

A Reginæ csapata és Nagy Adorján

Már harmadik éve minden olyan szép Szegeden! Még az időjárás is tesz egy gesztust nekünk: megenyhül egy kicsit, és de jó egyet sétálni a karácsonyi vásárban!

Nagy Adorján