Bővítették digitális szolgáltatásaikat a könyvtárak

2013. december 15. - 13:29 | Régió

Somorja – A Fórum Kisebbségkutató Intézet székházában tartotta meg zárókonferenciáját a BiblioNet – könyvtárak közötti együttműködés projekt.

Bővítették digitális szolgáltatásaikat a könyvtárak

A közreműködők – magyarországi és szlovákiai szakemberek – számba vették az eredményeket, egyeztettek azoknak jövőbeni hasznosulásáról a határ mindkét oldalán.

“A 2012. szeptember 1-jén elindított és most befejezett szlovák-magyar határ menti projektet a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet és a győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér együtt valósította meg uniós támogatással. Könyvtáraink munkatársai szakmai továbbképzésen vettek részt, ahol a foglalkozások elsősorban az internetes könyvtárhálózat használatát és a könyvállományok jobb megismerését szolgálták. Sikerült bővítenünk a győri könyvtár Kisalföldi Tudástár portál szolgáltatásait, a tartalmakat szlovák nyelvre is lefordítottuk. Sokan érdeklődtek a Dunán innen Dunán túl című öt hétig tartó kétnyelvű online vetélkedő iránt, mely a két ország kulturális értékeiről szólt. A nyertesek közösen kirándulva ismerkedtek a két érintett régió helytörténetével. A projekten belül továbbá létrehoztuk – és már működtetjük – a Duna Menti Közös Katalógust. Könyvek, folyóiratok, bibliográfiák, levéltári dokumentumok sokaságát tettük így digitálisan is elérhetővé az olvasók, kutatók és más érdeklődők számára” – tájékoztatta a Paramétert Végh László, a somorjai Bibliotheca Hungarica igazgatója.

Az új tartalmakról és szolgáltatásokról bővebben a két intézmény honlapja tájékoztat.

(l)