Szlovákia legmodernebb buszállomását adták át Dunaszerdahelyen?

2013. december 16. - 16:24 | Régió

DUNASZERDAHELY – Hétfőtől már igénybe vehették az utasok az újonnan épített autóbusz-állomást, délután megtörtént a hivatalos átadó is.

Szlovákia legmodernebb buszállomását adták át Dunaszerdahelyen?

Mint arról korábban már írtunk, májusban kezdte meg saját forrásból újjáépíteni az autóbusz-állomást a dunaszerdahelyi autóbusz-közlekedési vállalat (SAD). Akkor még csak látványtervekkel találkozhattunk, időközben azonban „kinőtt” a földből az új épület. És tényleg olyan lett, mint a terveken.

Amint arról Michal Humeník, a dunaszerdahelyi SAD igazgatója tájékoztatott, 2012-ben elvégezték a korábbi, 1986-ban átadott épület sztatikai vizsgálatát, ami rámutatott az objektum rossz állapotára, amely már a várakozó utasok biztonságát is veszélyeztetheti. Ez volt a fő indoka annak, hogy az állomás átépítése mellett döntöttek. Humeník kifejtette, hogy a rekonstrukcióval szemben azért választották a régi épület lebontását, és egy új felhúzását, mert ezt a verziót hatékonyabbnak látták, egyúttal vélhetően olcsóbb is.

A projekt kidolgozására az Adif Kft.-t kérték fel, majd egy kétfordulós versenypályázat során választották ki a kivitelezőt, amely az egyházgellei Bala Kft. lett.

26 helyett 8 felszállóhely, de a váróterem előtt

A régi épületnél hosszanti irányban helyezkedtek el a felszállóhelyek (26) és fedettek voltak, míg az új épület esetében az ún. tolatós verziót hagyták jóvá, ami azt jelenti, hogy széltében alakítottak ki 8 felszállóhelyet, részben fedve, ahonnan a buszoknak ki kell tolatniuk, hogy megkezdhessék útjukat. Humeník közlése szerint ezt azzal a céllal alakították ki így, hogy a váróteremhez a lehető legközelebb legyenek a felszállók.

Humeník elárulta, hogy összesen 1,046 millió euróba került az építkezés, ami már magába foglalja a modern információs rendszer kialakítását is. Hangsúlyozta, hogy építészeti szempontból Szlovákia legmodernebb autóbusz-állomásáról van szó. Az egész épület a bejárattól kezdődően a mellékhelyiségekig akadálymentesített, a vakok és gyengénlátók is könnyebben tájékozódhatnak.

A parkoló és a kerékpármegőrző ingyenes - de csak az SAD chipkártyájával használható

Az állomás épülete előtt sorompóval lezárt parkoló található, 41 parkolóhellyel. A parkolásért nem kell fizetni, ám azt csak az SAD által kiadott chipkártyával rendelkező utasok vehetik igénybe, ahogy erre a bejáratánál egy kétnyelvű tábla is figyelmeztet. A chipkártyát behelyezve a leolvasóba felnyílik a sorompó, kifele jövet hasonlóképp. Hasonló elv alapján működik a 30 kerékpár befogadására alkalmas, bekerített megőrző – ingyenes, de csak chipkártyával használható.

Az állomás információs rendszeréről Humeník elmondta, hogy GPS-technikán alapszik, és a monitorok valós időben mutatják az induló és érkező járatokat, illetve jelzik az autóbuszok esetleges késését is.

Az igazgató kiemelte, hogy az állomáson beiktatott LED világításnak köszönhetően 20-40%-os spórolást remélnek a régi épület áramfogyasztásához viszonyítva.

Kamerák és ingyenes wifi

Az állomás teljes területét kamerarendszerrel figyelik meg, az utasok pedig a Jesenský utca felőli bejáratnál egy vendéglátóhelyen is eltölthetik az idejüket. Az állomás területén ingyenes a wifi-szolgáltatás.

Michal Humeníktől megtudtuk azt is, hogy a dunaszerdahelyi buszállomást évente mintegy 1,46 millió utas veszi igénybe.

A hétfő délutáni hivatalos átadón Michal Humeníkkal (a képen középen) együtt Zdenko Čambal (balról), Nagyszombat megye alelnöke és Hájos Zoltán (jobbról) dunaszerdahelyi polgármester vágta át a vörös szalagot, egyúttal köszönetet mondtak egymásnak az együttműködésért.

-para-