Viselkedj, tanulj, sportolj

2013. december 17. - 19:54 | Régió

Dunaszerdahely – Nagyszombat Megye Önkormányzata immár harmadik alkalommal adományozta oda az Év Iskolája megtisztelő címet, mellyel évről évre a kerület legjobb gimnáziumait és szakközépiskoláit díjazza.

Viselkedj, tanulj, sportolj

Mint ahogy már arról beszámoltunk, 2013-ban a gimnáziumok közül a magyar tannyelvű Dunaszerdahelyi Sportgimnázium, a szakközépiskolák közül a pöstyéni Ľudovít Winter Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakközépiskola bizonyult a legjobbnak.

Szabó László igazgatót kérdeztük, Dunaszerdahelyen hogyan fogadták az Év Iskolája cím odaítélésének tényét?

– Meglepett bennünket a Megye díja, de főleg megtisztelő számunkra. Örömünk annál nagyobb, hogy sportgimnáziumunk sikerén kívül közös igazgatású Vidékfejlesztési Szakközépiskolánk is okleveles elismerésben részesült ebben a versenyben. Helyezésünk, természetesen, az intézmény minden pedagógusának, nevelőjének, edzőjének, valahány munkatársának és diákjának közös érdeme.

Milyen kritériumokat vett figyelembe a bíráló bizottság?

– A versenyszabályzat szerint elsősorban a diákság aktivitásait vette számba a zsűri. Nagyot nyomot a latban például a tanulmányi olimpiákon, a nyelvi vetélkedőkön, a TUDOK-megmérettetéseken stb. elért eredményességünk. Továbbá a különböző hazai és nemzetközi sportversenyeken jegyzet helyezéseink. Nem utolsó sorban az a tény is, hogyan prezentáljuk munkánkat a médiában. A mai világban ugyanis nem elég jól dolgozni, tevékenységünket a nyilvánossággal is meg kell ismertetnünk. A régi mondás, mely szerint az eredmények önmagukért beszélnek, már bizony nem teljesen fedi a valóságot. A komisszió tagjai ugyanakkor az iskolát is szemrevételezték. A rendre és a tisztaságra is kíváncsiak voltak. Hangsúlyozom, hogy nálunk éppen a tisztasággal és a renddel kezdődik a nevelőmunka, ezek adják meg hitelességünket. Intézményünkben az oktatás színvonala mellett ugyanis a fiatalok nevelését tartjuk fő célunknak. Jelmondatunk: viselkedj, tanulj, sportolj! S ez esetben, bizony, a szavak sorrendje is fontos számunkra.

(l)