KÓRHÁZI PARKOLÓK: Eljárás folyik az üzemeltető Vinci Park ellen, mert nincs meg minden szükséges engedélye!

2014. január 14. - 17:32 | Régió

DUNASZERDAHELY – A Járási Hivatal környezetvédelmi osztálya eljárást indított a vízügyi törvény megsértése miatt a kórházi parkolókat üzemeltető Vinci Park társaság ellen – tudta meg a Paraméter azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Híd párt képviselői és civil aktivisták tartottak kedden délután.

KÓRHÁZI PARKOLÓK: Eljárás folyik az üzemeltető Vinci Park ellen, mert nincs meg minden szükséges engedélye!

A sajtótájékoztatón Csicsai Gábor, a Híd járási elnöke tájékoztatott az eljárásról. Bemutatta azt a levelet is, amelyben Rudický Norbert, a Járási Hivatal osztályvezetője közölte, hogy a Vinci Park csak tavaly november 27-én, tehát már a parkolók üzembe helyezése után küldte el kérvényét a vízelvezetéssel kapcsolatos építkezéshez szükséges engedély kiadására.

Rudický közölte továbbá, hogy az illetékes szerv november 29-én jelezte az építekési eljárás megkezdését, és december 10-én tartottak helyszíni szemlével egybkötött szóbeli egyeztetést. „Mivel a kérvényező Vinci Park Services Slovakia s.r.o nem nyújtott be minden szükséges dokumentumot az említett engedély kiadásához, a hivatal az engedélyt a mai napig nem adta ki“ – állt a január 3-i levélben. Egyszersmind közölte azt is, hogy a Járási Hivatal illetékes osztálya eljárást indított a vízügyi törvény (364/2004) megsértése miatt.

Részlet a koncessziós szerződésből

Mint ismert, a magáncég 150 ezer euróból építette, illetve újított fel összesen kb. 95 parkolót a kórház előtt és mellett. Hájos Zoltán polgármester december 10-i sajtótájékoztatóján az összeg magasságát azzal indokolta, hogy „ha valaki be akarja tartani a hatályos jogszabályokat, akkor számos dolog növeli a kiadásokat, például az új aszfaltborítás és a parkolók mellett az olajfogók”.

Nagy József (Híd) a keddi sajtótájékoztatón azonban emlékeztetett, hogy ha valaki jobban megnézi, akkor észreveszi, hogy ezek az olajfogók nincsenek is kiépítve, és éppen emiatt folyik az eljárás.

Nagy emlékeztetett, hogy másfél hónapja helyezték üzembe a fizetős parkolókat, és Hájos később ígéretet tett arra, hogy a kórházat működtető igazgatótanácsban javaslatot tesz tárgyalások kezdeményezésére a magáncéggel, hogy napközben az első óra parkolás legyen ingyenes, délután 17 és reggel 6 óra között pedig szabadon használhassa azt bárki. Hájos egyúttal lemondott igazgatótanácsbeli tagságáról, mivel saját elmondása szerint abban a hiszemben írta alá a szerződést, hogy az első óra parkolás ingyenes. Ez viszont nem így van.

Nagy József szerint azonban ezzel nem vállalta a következményeket az előnytelen szerződés aláírásáért, mivel „nem ajánlott fel pénzügyi kártérítést, sem megyei sem városi funkcióját, és személyes közbenjárásával sem tett semmit”.

A parlamenti képviselő szerint a szerződést illetően nem tévedésről és nem is hozzá nem értésről van szó, hanem becstelenségről. Elmondta, hogy a Híd esetében nem egy politikai kampányról van szó ez ügyben, hanem „egy politikai párt és civil szervezet mindennapi tevékenységéről”.

15 évig beleszólhat a magáncég, ha a kórház saját parkolót építene?

Sebők Pál építésügyi szakértő tájékoztatott a helyszínen a szerződés további gyanús részleteiről. Közölte, hogy nem állja meg a helyét az az érv, hogy például a pozsonyi egyetemi klinikánál is fizetőssé váltak a parkolók, szintén a Vinci Park rendezésében, mivel teljesen más szerződési feltételekről van szó. Kifejtette, hogy míg Pozsonyban 10, addig Dunaszerdahelyen 15évig érvényes a koncesszió, ott a este és éjszaka, ünnepeken és az első órában is ingyenes a parkolás, míg itt 24 órában a hét minden napján fizetős, Pozsonyban 1, Dunaszerdahelyen viszont 4,5 millió eurót tesz ki a büntetés a szerződés egyoldalú felmondása esetén, ráadásul míg Dunaszerdahelyen csak 95, addig Pozsonyban 460 parkoló kialakításáról van szó.

Sebők figyelmeztetett arra is, hogy a szerződésben foglalt koncesszió nemcsak a parkolók alatti, kb. 2000-2500 négyzetméteres területre vonatkozik, hanem a kórházat körülvevő mintegy 20 ezer négyzetméteres területre is. „Ez azért fontos, mert a szerződésben a kórház ezzel kötelezve van, hogy a 15 évig nem tehet olyan lépést, amivel veszélyeztetné a parkolócég bevételét. Tehát ha a kórház úgy gondolja, hogy szeretne építeni parkolót a saját területén, akkor a parkolócég megtámadhatja azzal, hogy az árt az üzletének” – fejtette ki.

Részlet a koncessziós szerződésből

„Magánbíróság” hozhat csak döntést, ha felmondanák a szerződést?

Emlékeztetett arra is, hogy amennyiben felmondaná a kórház működtetője a szerződést, akkor nem egy független állami bíróság, hanem egy pozsonyi magáncég, ún. Döntőbíróság (Rozhodcovský súd) dönthetne az ügyben, mivel ezt a szerződés szintén kiköti.

Nagy József figyelmeztetett, hogy az ilyen szervben nem független bírók foglalnak helyet, és szerződésekben is csak az uzsorakamatot kérő, gyorskölcsönt nyújtó cégek szokták belefoglalni.

Részlet a koncessziós szerződésből

Sebők elmondta azt is, hogy a szerződés alapján a kórház bevételei sem biztosak. A szerződésben ugyanis szerepel, hogy a parkolási díjból befolyó összegből karbantartásra levonható negyedévente 7000 euró. A fennmaradó összeg 60%-át havi 1800 euróval csökkentve kapná a kórház. Tehát összességében negyedévente 5 400 euróval mindenképp csökkenthető a kórháznak folyósítandó bevétel. Sebők becslése szerint negyedévente teljes kihasználtság mellett a kórházra eső rész a levonások nélkül 12 ezer euró lehetne, de 50%-os kihasználtság esetén már csak 3 ezer, emiatt pedig előfordulhat, hogy a kórház valós bevétele a parkolódíjból a nullával egyenlő, vagy akár negatív is lehet.

Továbbra is gyűjtik az aláírásokat

Sándor Denisza, a Facebookon elindult, „A szerdahelyi kórházért” elnevezésű kezdeményezés aktivistája közölte, hogy továbbra is folyamatban van az aláírásgyűjtés a kórházi parkolás betegek és alkalmazottak számára ingyenessé tétele céljából . Elárulta, hogy eddig négyezer aláírást gyűjtöttek össze a Dunaszerdahelyi járásban, további ezer aláírást tartalmazó ív van még az embereknél.

Elmondta azt is, hogy emellett petíciót indítottak annak érdekében is, hogy hívják vissza posztjáról Hájos Zoltán polgármestert.

-para-