A belügyminiszter ismerte el a hodosi tűzoltók munkáját

HODOS -  Szombaton tartotta évzáró tagsági gyűlését a dunaszerdahelyi járásbeli község Önkéntes Tűzoltó Testülete, ahol a 2013-as év eseményeinek összegzésére került sor, valamint elhangzott az idei évre készített előzetes tervezet is. Vezetőségi változások is jellemezték a tavalyi évet: a testület új elnököt választott Szabó Ferenc személyében.

A belügyminiszter ismerte el a hodosi tűzoltók munkáját

A gyűlés megnyitóját Szabó Lajos, a szervezet parancsnoka tartotta, aki beszédében ismertette a tavalyi év legjelentősebb eseményeit a testület életében. Tavasszal, mint a legtöbb környező településen, Hodosban is komoly gondokat okozott a hosszú tél utáni olvadás. A helyi önkéntes tűzoltók együttes erővel közel 250 ezer liter vizet szivattyúztak össze a falu utcáiból, ezáltal számos háztartást megmentve a belvíz okozta károktól.
Az árvíz általi megpróbáltatások után következhetett a közeli települések által szervezett versenyeken történő részvétel. A 2012-ben újrainduló csapat először a júniusban megrendezésre kerülő lúcsi körzeti versenyen bizonyíthatott, ahol az előkelő harmadik, illetve a 35 év feletti férfiak csapata a második helyezést érte el. A siker azonban ezzel még korántsem ért véget: a Gombán, valamint a Kisfaludon rendezett versenyeken a nyolcadik helyezéssel büszkélkedhettek.

A nyári árvízvédelmi készültség idején a tűzoltótestület szolgálatot indított a bősi vízierőmű árterületére, amiért cserébe a Szlovák Köztársaság belügyminisztere, Robert Kaliňák személyesen nyújtotta át köszönőleveleit a csapat tagjainak, valamint pénzjutalomban részesítette a testületet.


A tűzoltótestület elnöke, Szabó Ferenc a gyűlés keretein belül kiosztotta az elismerési oklevelet azoknak az önkénteseknek, akik a bősi árvízvédelmi munkálatokban kivették részüket a munkából, név szerint: Rampaskó Viktor, László Zoltán, Tóth József, Kocsis Attila, Boráros János és Szabó Ferenc.

„Községünk nagyban támogatta munkásságunkat, ami által új technikai berendezéseket vásárolhattunk. Felszerelésünk bővült új tömlőkkel, szívócsövekkel, sugárcsövekkel, elosztókkal, valamint ruházattal és sisakokkal is. Ennek meg is lett az eredménye: első versenyükön harmadik helyezést értünk el, a járásban 70 csapat közül pedig a 8. helyen állunk jelenleg” – nyilatkozta a testület elnöke.

Hodos polgármestere, Balódi László köszönetét fejezte ki a csapat felé, elmondása szerint a szervezet példaértékűen működik, hiszen szinte a semmiből éledt fel.
„A jelenlegi vezetőségnek köszönhetően, kimagasló teljesítményt mutatnak a fiúk, hiszen akaratban és szakértelemben sincs hiány, így mindig büszkeséggel tölt el, amikor Hodos csapata, akár a tavalyi évhez hasonlóan, kimagasló eredményekkel büszkélkedhet. Reméljük, a szakmai tudás megmaradhat sportszinten, s nem fog kelleni azt élesben is alkalmazni” – tette hozzá a polgármester.

A gyűlés során a szervezeti tagok megszavaztak egy tűzoltósági versenyről szóló tervezetet, amelyre Hodosban kerül majd sor az év folyamán.

Farkas Linda