Értékelték a dunaszerdahelyi kórház tevékenységét

2014. február 4. - 11:01 | Régió

DUNASZERDAHELY – Informális munkamegbeszélésen találkozott egymással a napokban a kórház vezetősége és Tibor Mikuš megyeelnök.

Értékelték a dunaszerdahelyi kórház tevékenységét

A találkozóról nyilatkozatot adtak ki, amelyet szerkesztőségünkbe is eljuttattak. Eszerint a találkozón a megyeelnökön kívül részt vett a kórház igazgatótanácsának elnöke, Kvarda József, az intézmény igazgatója, Horváth Zoltán, és a járási hivatal elöljárója, Richard Kmeť is.

A találkozó témái mindenekelőtt a kórház gyógyászati, szakmai, személyzeti és gazdasági tevékenységét érintették.

Az igazgató kiemelte az intézményről, illetve annak szülészetéről kialakult pozitív szakvéleményt az egészségügyi biztosítók részéről. A biztosítók értékelésében a dunaszerdahelyi szülészet az 5. helyet foglalta el országos szinten.

Horváth Zoltán emlékeztetett a dunaszerdahelyi kórházban megoperált páciensek magas számára is, amely az egyik feltétele a finanszírozás növekedésének. Ezek között kiemelte az epehólyag, a vastagbél, a sérv és a medence tájékán végzendő laparoszkópiás műtéteket, amelyet még a nagyobb kórházak közül sem végeznek mindegyikben. A laparoszkópiás műtét lényege, hogy operációnál három bemeneti pont helyett mindössze egyre van szükség, ami jelentősen lecsökkenti a szervezet megterhelését, ezáltal a gyógyulás időszakát. Hangsúlyozta továbbá a pajzsmirigy videóasszisztációs műtétének jelentőségét is.

Évente 12-13 ezer páciens kap kórházi ellátást, ami az intézmény vezetősége szerint a dunaszerdahelyi régióba történő pozitív migrációnak köszönhetően tartható fenn. Ehhez véleményük szerint hozzájárult az újonnan megnyitott, világszínvonalú ortopédiai részleg.

Horváth Zoltán megemlítette a kórház nemzetközi téren folytatott igyekezeteit is. A győri megyei kórházzal és a mátraházai légzőszervi betegeket kezelő klinikával való együttműködésnek köszönhetően, többek között EU-s támogatással új mentőautókhoz, új mammográfhoz, modern ultrahang-berendezéshez jutottak, és modernizálták a kardiológiai ambulanciát. Szert tett a kórház emellett egy modern CT-berendezésre, amellyel a CT-vizsgálatok és a radiodiagnosztika minőségén és mennyiségén is sikerült emelni – fejtette ki az igazgató. Hozzátette, továbbra is pozitívak a tapasztalatok az ózonterápiával kapcsolatban, amelyet pár évvel ezelőtt vezettek be a gerincfájdalmakkal küszködő betegek számára.

Figyelmeztetett a kórház gazdasági helyzetét terhelő törvénykezésre, amely fedezet nélkül írja elő az orvosok, és írta elő korábban a nővérek bérének emelését is. Pozitívumként értékelte viszont, hogy a tavalyi év első tíz hónapjában javult a kórház helyzete, ami közlése szerint köszönhető a standard feletti műtétek megnövekedett számának is, amit a biztosító magasabb összeggel finanszíroz. Horváth leszögezte, hogy a kórház gazdasági helyzete jobb az egy évvel korábbihoz képest.

A személyzetet illetően kifejtette, hogy néhány nővéri pozíción kívül minden funkciót betöltöttek. Negatívumként értékeli viszont, hogy a nővérek külföldre, vagy hazai egyetemi kórházakba vándorolnak az alacsony fizetésük miatt, mivel helyi kis kórházként nem versenyezhetnek azokkal a fizetések terén.

Szóba került a parkolás fizetőssé tétele a kórház előtt. Ennek kapcsán aláhúzta, hogy a kezdeti negatív hozzáálláshoz képest már pozitív reakciók is mutatkoztak, véleménye szerint abból kifolyólag, hogy mára kevésbé kaotikus a parkolás, és élhetnek vissza vele olyanok, akik csak leparkolják kocsijukat ott, de nem is a kórházba tartanak. Kiemelte, hogy továbbra is hozzáférhető ingyenes parkoló a kórház területén, mégpedig annak hátsó, Tábor utca felőli bejáratánál. Beszélt az igazgató arról is, hogy a fizetős parkolás tekintetében változásokat sikerült elérni, erről viszont részletesebben egy külön cikkben foglalkozunk.

A találkozón résztvevők közül Richard Kmeť megköszönte a kórház által kifejtett igyekezetet a betegellátás javítása érdekében, Tibor Mikuš pedig leszögezte, hogy a kórház felesleges vagyonának eladása is ezt a célt szolgálta.

-para-