Smeres hátszéllel Berényi lett Nagyszombat megye alelnöke

2014. február 5. - 19:25 | Régió

A Smer-SD és az MKP képviselőinek összefogásával Berényi Józsefet, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökét választotta a Nagyszombati Megyei Önkormányzat egyik alelnöki posztjára a megyei képviselőtestület szerdán.

Smeres hátszéllel Berényi lett Nagyszombat megye alelnöke

A szerdai közgyűlésen a 40 fős képviselőtestületből 38-an voltak jelen, közülük 33-an szavazták meg a megyeelnök által jelölt három megyei alelnököt, köztük Berényi Józsefet. A voksolás során öten tartózkodtak, egy kereszténydemokrata (KDH) képviselő, valamint a Híd négy képviselője is.

A megye másik két alelnökének személye nem változott, Zdenko Čambal és Augustín Hambálek megőrizte tisztségét.

Berényi József, Nagyszombat megye új alelnöke az MTI-nek azt mondta: megbízatási ideje során több prioritása lesz. Ezek közül az első helyen a dunaszerdahelyi, illetve a galántai kórházak helyzetének rendezése szerepel, a két egészségügyi intézmény már évek óta anyagi problémákkal küzd. A kórházak "megmentése" valószínűleg részleges privatizációt takar, ugyanis a két egészségügyi intézmény korábban már többször is jelezte: stratégiai partnert, azaz befektetőt keres...

Az MKP elnöke hozzátette: rendkívül fontosnak tartja a megyei közúthálózat felújításának folytatását és kiemelt jelentőségűnek a magyar oktatási intézmények további megtartását és fejlesztését. Megjegyezte: ez utóbbi azért sem könnyű feladat, mert az sok többletköltséggel jár amiatt, hogy egyre kevesebb a gyerek.

Az MKP-nak már az előző választási időszakban is volt megyei alelnöke Nagyszombat megyében, Kvarda József személyében. Kvarda nem vett részt a szerdai ülésen.

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat "vezetősége", köztük Berényi József (Fotó: Ivan Krajčovič)

A testületi ülésen a képviselők saját fizetésüket is megemelték. A megyei önkormányzati képviselők havi illetménye 412-ről 480 euróra emelkedik. A szavazáson az illetmény emelése ellen szavaztak a Híd képviselői. "Cinikus ez a hozzáállás, amikor egyre csökken az életszínvonal. A parlamenti képviselők és a kormánytagok fizetését már évekkel ezelőtt befagyasztottuk, nem beszélve arról, hogy a megyei képviselőtestület csak kéthavonta egyszer ülésezik” – magyarázta az elutasítás okát Érsek Árpád, a Híd megyei frakcióvezetője.

Érsek továbbá felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a SMER és az MKP karöltve megakadályozta, hogy Nagy Józseffel (Híd) együtt három magyar tagja legyen az Oktatásügyi bizottságnak. „Azért lett volna jó, ha három magyar ült volna a bizottságban, mert az elmúlt négy évben a dunaszerdahelyi és a galántai járás megyei iskolái a nekik járó támogatási összeg felét sem kapták meg. Ennek a gyakorlatnak akartam véget vetni, de ez az MKP néhány képviselőjének is köszönhetően ez nem sikerült” - nyilatkozta Nagy.

A szerdahelyi kórház is szóba került

Nagy József a dunaszerdahelyi kórházat botrányos parkolási szerződése ügyében interpellálta a megye elnökét, Tibor Mikušt. „Feltettem a kérdést, hogy mikor kezdeményezi a igazgatótanács visszahívását, de sem Tibor Mikuš, sem az újdonsült, Dunaszerdahelyért felelős megyei alelnök, Berényi József nem adott választ”- mondta el a megyei ülésről nyilatkozva Nagy József. Az ülésről hiányzott a leváltott megyei alelnök, Kvarda József (MKP), míg a jelenlévő Hájos Zoltán, a szerződés másik aláírója nem kért szót az ügyben.

(parameter/MTI)