KRASZNAHORKA: Az „új seprű” jól épít?

2014. február 12. - 17:57 | Régió

Viktor Jasaň nyolc napja foglalta el a szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatói tisztjét. Első útja Krasznahorkára vezetett.

KRASZNAHORKA: Az „új seprű” jól épít?

Újdonságot jelentett az is, hogy a saját bevallása szerint két órára nyúlt vár-bejárást követően elmondta – azonnali hatállyal megszüntette a hír-stoppot, ezen túl már a Betléri-Krasznahorkai Múzeum igazgatója is adhat információkat. Egyébként is, a havi rendszerességgel ismétlődő ellenőrző napok keretén belül informálni fogják a nagyközönséget és a sajtót is.

Létrehoznak egy honlapot is, melyen az összes, a várral kapcsolatos információ, jegyzőkönyv, sajtóhír megjelenik majd. A honlap része lesz egy vitafórum is – az ott feltett kérdésekre igyekeznek minél rövidebb időn belül választ adni.

Ezt követően Viktor Jasaň beinvitálta a sajtót a várba, hogy saját szemükkel győződjenek meg az elvégzett munkáról és a belterek állapotáról.

Ásatások folynak a vár ágyúteraszán – egyelőre csak néhány cserepet találtak. Amennyiben sikeresen befejeződnek, a tervező-mérnökök itt szeretnének egy új tűzoltó-tartályt elhelyezni, mely jóval nagyobb kapacitású lesz az öregtorony-béli elődjénél, illetve ezt már nem a gravitáció, de szivattyú működteti majd.

Szerte a várban feltárások, szondák nyomait lehet látni. Az egyik szobában egy vélhetőleg 500 éves „falfestményt” fedtek fel, mely egy zászlót tartó harcost ábrázol.

A rekonstrukciós munkák is zajlanak – május végéig kell befejeződniük az állandó tető alapját jelentő tetőszerkezet befejezésének és a koszorú-részek falazásának.

Azonban azt még a vezérigazgató sem tudja jelenleg megmondani, hogy mikorra várható a vár akár részleges megnyitása. PhDr. PaedDr. Viktor Jasaň elmondta, tudja, hogy nem „csupán” a vár rekonstrukciójáról van szó, hanem turisztikai szempontból is nagyon fontos objektumról és mindent megtesz azért, hogy a munkák felgyorsuljanak. Teszi ezt mint helybéli is, hiszen jelenleg a környékbeli Mecenzéfen él és itt is született a régióban.

Egy szójátékkal élve megjegyezte:

– Azt szeretném, ha a helyreállított Krasznahorka (Szép Hegyecske -a szerk.) nem szép lenne, hanem szebb, sőt – a legszebb!.“

- paraV -