KASSA MEGYE: Hanyag gazdálkodás során tapsolt el 79 ezer eurót – és el sem bocsájtották!

2014. február 24. - 15:16 | Régió

Ma tárgyalta a Kassa megyei közgyűlés a Polárna utcai Kereskedelmi Akadémia gazdálkodásáról szóló jelentést.

KASSA MEGYE: Hanyag gazdálkodás során tapsolt el 79 ezer eurót – és el sem bocsájtották!

A megye főellenőrének hivatala által kidolgozott jelentés szerint az iskola vezetése 12 ezer euró értékben vett olyan ügyvédi szolgáltatásokat melyekre nem lett volna szüksége. A középiskola gazdálkodása során további jogszabályokat is megsértett, valamint két olyan munkahelyet is létrehozott, melyeknek nem volt indokuk. A Vojtech Farkaš főellenőr vezette csapat összesítése szerint az így okozott kár 79 ezer euró.

A Kassa megyei képviselő-testület két órás heves vita után tudomásul vette a főellenőr jelentését. Rudolf Bauer (KDS) megyei képviselő azon javaslatát, hogy hívják vissza posztjáról az igazgatót, SMER-MKP-Híd jelentette többség nem hagyta jóvá. Ugyancsak elutasították azt a javaslatot is, hogy vonják felelősségre a hivatal oktatásügyi osztályának dolgozóit is.

Elutasították Rastislav Trnka (SDKÚ-DS) megyei képviselő azon javaslatát is, hogy az ügyben érintett korábbi iskolatanácsi elnököt, az időközben „Fehér Holló” díjjal kitüntetett Oto Žarnayt – aki elsőként feltárta a jelentésben is vizsgált hiányosságokat – adják vissza az állását valahol a megye középiskoláiban, miután a kereskedelmi akadémiáról elbocsájtották a botrány kipattanását követően...

A megyei főellenőr rámutatott, hogy a munkahelyi zaklatás és megfélemlítés vádjával kapcsolatban kompetencia hiányában nem vizsgálódhatott. Az ügy a bíróságokra és a munkavédelmi hatóságra tartozik.

A képviselők jóváhagyásával megszólalt az ügyben érintett középiskola-igazgató is. Peter Ivan szerint az elmúlt időszakban több vizsgálat is volt az intézményükben, s egyik sem talált hiányosságokat. Szerinte éppen az ő jó hírnevüket sértik meg folyamatosan. A 12 ezer euróért bérelt jogi szolgáltatások szükségesek voltak, áruk pedig a közbeszerzés során kitárgyalt volt. Az ellenőrzés szerinte bagatellizálja a jogi szolgáltatásokat.

Peter Ivan igazgató szerint a korábbi iskolatanácsi elnököt, Oto Žarnayt is csupán átszervezés és az anyagiak hiánya miatt kellett elbocsájtani, annak semmi köze sem volt az általa nyilvánosságra hozott információkhoz.

Az ülésen jelen volt és felszólalt Ján Mičovský az Egyszerű Emberek (OľaNO) parlamenti képviselője is, aki kétségbe vonta az igazgató szavait, mondván milyen feltétlenül szükséges jogi szolgáltatás lehet az, melyet egy tollmozdulattal azonnali hatállyal meg lehet szüntetni, mint ahogy az történt a 12 ezer eurós jogsegély esetén is.

- sme.sk/para -