„Idegen megszállás alatt lévő országrészre” jött harcolni a Jobbik – „Takarodjatok!” – üzente nekik a tér!

2014. február 25. - 19:53 | Régió

DUNASZERDAHELY – A Jobbik lakossági fórumot tartott a helyi művelődési központban. Civilek és a Híd helyi szervezete pedig tüntetett ellenük.

Balczó Zoltán, a magyar Országgyűlés jobbikos alelnöke, Szávay István képviselő, illetve Pallér Péter, a párt szlovákiai képviselőjelöltje vett részt a kedden este hat órakor kezdődött fórumon, amelyre mintegy 35-40-en voltak kíváncsiak. A politikusok az azt megelőző, gyér sajtóérdeklődéssel kísért tájékoztatójukon azt hangsúlyozták, hogy nem kampányolni jöttek, hanem a személyes kapcsolattartásra törekszenek a határon túli magyarokkal.

Elárulták, hogy a határon túli jelöltjeik „előkelő” helyet, a 46. és 50. közti pozíciókat foglalják el a listájukon, Pallér konkrétan a 49-iket. Pallér közölte, hogy Szlovákiában 20 tagja van a Jobbiknak, és számos további aktív szimpatizánsa.

A VMK előtti téren eközben szintén mintegy 35-40 főből álló tömeg gyűlt össze, akik „Jobbik takarodj!”, és „Nem kérünk a náci eszmék exportjából” transzparensekkel sorakoztak fel. A tüntetést a Híd dunaszerdahelyi szervezete, illetve Antal György, a Polgári Demokrata Ifjúság (ODM) képviselője szervezték.

A tüntetők közé kijöttek a Jobbik képviselői is, Balczó és Szávay le is ment közéjük érdeklődni. Balczó később a sajtó képviselői előtt elmondta, nem érti ezeket a rágalmakat. Közölte, hogy a tüntetők közül senki nem volt hajlandó elmondani, miért gondolják őket náciknak.

Ravasz Marián, a Híd dunaszerdahelyi képviselőcsoportjának vezetője az eseményre úgy reagált, hogy szégyenteljesnek tartják, hogy a Jobbik Dunaszerdahelyre jön kampányolni. „Az az eszmerendszer, amiben ők gondolkodnak, a kirekesztés, semmiképp nem tesz jót a határon túli magyar kisebbségnek, de más kisebbségnek sem” – mondta. Leszögezte, hogy „jól reagáltak az emberek, hogy nem álltak velük szóba, ugyanis nincs mit velük megbeszélnünk. Az, aki idejött, tisztában van vele, hogy mit képvisel a Jobbik”.

A fórumra látogatók előtt levetítették a kampányvideóikat, melyek egyikén Szávay üdvözölte azokat „a jobbikos harcostársainkat, aki az idegen megszállás alatt lévő országrészben vállalták magyarságukat, csatlakoztak küzdelmünkhöz”.

-para-