Mohsenitől Világiig – Pusztító „keleti szél” után jöhet az újjáépítés a DAC-nál

2014. március 4. - 14:04 | Régió

Összefoglaltuk, mi is történt 2008 nyara óta, amikor is Pázmány Péter polgármesteri ténykedése idején az „iráni fantomhoz”, az Ausztriában élő és tevékenykedő orvoshoz, Khashayar Mohsenihez került a DAC többségi tulajdona.

Mohsenitől Világiig – Pusztító „keleti szél” után jöhet az újjáépítés a DAC-nál

2008

2008 tavaszán már rebesgették a DAC többségi tulajdonrészének eladását, de egészen a májusi plénumig nagy titkolózás folyt. Aztán május 26-án az önkormányzati képviselők rendkívüli ülésükön felhatalmazták a polgármestert, Pázmány Pétert, hogy egyezkedjen az FC Senec bécsi lakhelyű iráni tulajdonosával, Khashayar Mohsenivel és a DAC-tól a Patassy Ferenc fémjelezte vezetőség által nem sokkal korábban eltanácsolt Antal Barnabással.

2008. június 19-én tartották meg a dunaszerdahelyi városházán azt a képviselő-testületi ülést, melyen bemutatkozott a futballklub új vezetése, Mohsenivel elnökkel és Antal Barnabás alelnökkel az élen. A vonatkozó, többségi tulajdonossal kötött szerződés a későbbi polgármester, Hájos Zoltán ügyvédi irodájában íródott, és 50 évre szólt. A szerződés értelmében a többségi tulajnak évi 84 millió koronával (mintegy 2,7 millió euróval), a városnak, mint kisebbségi részvényesnek pedig 11 millió koronával (kb. 360 ezer euróval) kell hozzájárulnia a klub működéséhez, illetve biztosítani kell, hogy a csapat ne essen ki a Corgoň Liga alatti I. ligából.

A Patasi-vezetést meglepetésként érte a hír, Derzsi László akkori elnökségi tag egyenesen felháborítónak tartotta a tranzakciót és biztosra vette, hogy az előbb-utóbb fiaskóval végződik majd. Emlékeztetett arra, hogy sikerült rendbe rakniuk és átláthatóvá tenniük a DAC gazdálkodását, és arra is, hogy az ilyen bizonytalan befektetői csoportok, mint amit Mohseni ígért, tették tönkre az osztrák Admirát is.

Mint ismert, Mohseni 2003-ban egyszer már belépett a DAC-ba, akkor elkerülték a kiesést, ám Robert Pflug edzővel az idény után az osztrák Admirához távozott. Az osztrák csapatnál egy másik iránival, Majid Pishayarral vállalt szerepet, ám kiestek a legfelsőbb bajnokságból, és állítólag 2,3 millió eurós tartozást hagyva maguk mögött angolosan távoztak. Mohseni 2006-ban lépett be a szenci FC-be, majd általuk került vissza Dunaszerdahelyre.

Mohseni a már említett júniusi plénumon így fogalmazott: „Arra, hogy elképzeléseinket Csallóköz szívében valóra válthassuk, a futballszerető polgármester, Pázmány Péter és üzlettársam, Antal Barnabás a garancia… Kertelés nélkül közreadom, vállalkozási terveinkben a magas színvonalú utánpótlásképzés is dominál. Temérdek tehetség bontogatja szárnyait a csallóközi futballpályákon. A legjobbaknak a nemzetközi labdarúgó akadémiánkon kínálunk továbbfejlődési lehetőséget”.

Egy hónappal a ligarajt előtt ugyanakkor még nem volt reflektoros világítás a stadionban (csak a 2009-es tavaszi idényre sikerült elkészülni vele) és aggodalomra adott okot 2008 júliusában az is, hogy hét szenci focista elmaradt járandóságukról adott ki sajtóközleményt.

A bajnokságban téblábolt a DAC, a 2008/09-es idényben a tizenkét csapatos mezőnyben 9., 2009/10-ben 10., 2010/11-es idényben pedig ismét 9. lett.

2009

2009 februárjában azonban jelentkeztek az első jelei annak, hogy itt bizony valami nincs rendben. Pinte ugyanis kitálalt az egyik napilapnak arról, hogy már ősz óta követelik a játékosok a beígért jutalmaikat és bónuszaikat. Erre ő figyelmeztette csapatkapitányként a vezetőséget, emiatt pedig kegyvesztetté vált. Az eseményekre Antal Barnabás ITT reagált.

A rossz eredmények miatt nőtt a szurkolói elégedetlenség, amely többek között Werner Lorant akkori vezetőedzőn is lecsapódott. A kispadon az év áprilisában a horvát Zlatko Kranjcar váltotta, őt pedig pár hónappal később az osztrák Kurt Garger.

Dušan Chytil klubmenedzser májusban nyilatkozott elítélően a média által megszellőztetett információkról a játékosokkal szembeni tartozások kapcsán. Ekkor még érvelni tudott azzal, hogy elhozták a Corgoň Ligát Dunaszerdahelyre.

Ugyanabban a hónapban a Szlovák Labdarúgó-szövetség Döntőbírósága jogerős ítéletében arra kötelezte a dunaszerdahelyi egyesületet, hogy törlessze Pintének 11 ezer eurós tartozását. Augusztusban azonban ez még mindig nem történt meg, és már azzal fenyegették a klubot, hogy felfüggesztik a játékjogát.

Emlékezzünk, mindez egy évvel (!) azután történt, hogy Mohseniék átvették a DAC irányítását.

2010

Következő év (2010) februárjában tudtuk meg, hogy állítólag az elmaradt fizetések miatti panaszai miatt fenyegették meg egyik támadójukat, Guillaume Tchoungang N'Kendót. Bizonyítékot azonban erre nem találtak. Szintén az év elejétől foglalkozott a sajtó Bognár Zoltán ügyével, akinek Tatran Prešovhoz való átigazolását gátolta a klub minden eszközzel, és csak az idény végén engedte el.

Áprilisban az YBKings szurkolói csoport adott hangot elégedetlenségének a klub vezetésével kapcsolatban, ez ügyben jártak Hájos Zoltán polgármesternél is.

Közben a DAC kameruni légiósai tálaltak ki a média előtt arról, hogy hónapok óta nem kaptak fizetést, ráadásul állításuk szerint a labdarúgó szövetségnél bejegyzett szerződéseiken nem az ő aláírásuk szerepelt.

Szintén áprilisban Hájos Zoltán azt közölte a Paraméterrel, hogy részt vett a részvénytársaság közgyűlésén, ahol jóváhagyták az előző évi zárszámadást, és mindent rendben találtak. A polgármester közölte azt is, hogy rákérdezett a játékosok szerződéseire, amit be is mutattak neki, és számára úgy tűnt, saját kezűleg írták alá azokat.

Nem sokkal később egy újabb játékos, Ahmed Hassan borította ki a bilit, mondván, előző év nyarától egyetlen centet sem kaptak.

Az áprilisi plénumon is szóba kerültek a DAC-cal szembeni kételyek, felmerült az is, hogy a vezetőség csökkenteni szeretné a 2,7 millió eurós kötelezettségét. Több képviselő, például Antal Ágota is felvetette, hogy a klub nem teljesíti a kötelezettségeit így sem. Hájos akkor úgy reagált, hogy megtehetnék, hogy nem fizetnek, de annak bírósági következményei lennének. Keszegh Pál és Hulkó Gábor a fizetés mellett voltak a csapat működése, illetve botrány elkerülése érdekében.

Májusban Kurt Garger vezetőedző is 16 ezer eurós követelése miatt nyújtott be panaszt.

2010 nyarán már keringtek információk arról, hogy Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója tárgyal arról, hogy részesedést vásárolna a klubban. Világi a tárgyalásuk eredménytelenségeinek okairól, a klubvezetők tisztességtelen hozzáállásáról részletesebben is nyilatkozott a Paraméternek.

Téma volt a DAC a városi képviselő-testület júniusi ülésén is, amikor is Antal Ágota javaslatára, a képviselők támogatásával jelentést kértek a DAC-tól a vállalt kötelezettségeinek teljesítéséről. A szeptemberi plénumon további ínyencségek kerültek elő, például hogy a többségi tulajdonos betéteinek egy részét a játékosok adásvételével igazolja, és a kamerarendszert a várossal fizettetné ki.

2011

A következő év elején ismét néhány játékos adott hangot nemtetszésének, hogy nem jönnek a fizetések, és fesztült a hangulat a csapatban. Először Pavol Kováč kapus tálalt ki.

Hájos Zoltánnal az önkormányzati választásokat követően egy interjút készítettünk, amelyben szintén szóba került a DAC.

Júniusban készítettünk egy nem reprezentatív felmérést portálunkon, amely során a válaszadók 85%-a fejezte ki elégedetlenségét a DAC vezetésével kapcsolatban.

2011 nyarán ismét lezajlott egy forduló Antal Barnabásék és Világi Oszkár között. Világi akkor is kifejtette abbéli meggyőződését, hogy „a jelenlegi DAC 1904 Dunaszerdahely város pénzügyi és egyéb segítsége nélkül egyetlen napig sem lenne életképes, miközben a klub tulajdonosai nem teljesítik a várossal szembeni kötelezettségeiket.” Közölte, hogy konkrét javaslatot tett a DAC megvásárlására, ám a másik féltől nem kapott semmilyen adatokat a klubbal kapcsolatban. Úgy vélte, el sem olvasták az ajánlatát.

2011. júniusában a fél évvel korábban felállt új városi képviselő-testület elzárta a DAC pénzcsapját, amíg nem végzik el a könyvvizsgálatot és nem érvényesítik az önkormányzat határozatát, amely szerint az ellenőrző bizottságba az önkormányzat által delegált személyeket kell beiktatni.

Augusztusban a részvénytársaság közgyűlésén elutasították Dakó Sándor (Híd) városi képviselő jelölését a felügyelő bizottságba, Karaffa Attiláét (MKP) azonban jóváhagyták.

Szeptemberben a plénumon tárgyalták egy könyvvizsgálócég jelentését, amely azt állapította meg, hogy a többségi tulaj teljesítette a vállalt kötelezettségeit. Az is kiderült, hogy a mérkőzések belépőiből 24 ezer eurót könyveltek el.

2011 decemberében Bachman László Híd-képviselő vetette fel a plénumon, hogy mondják fel a szerződést a DAC többségi tulajdonosával, amit azonban az MKP képviselői elutasítottak.

Pár nappal később újabb DAC-játékos, Josip Coric pakolt ki arról, hogy fél éve nem kapott fizetést.

2012

2012. január 12-én emlékezetes sajtótájékoztatót tartott Khashayar Mohseni, aki kijelentette, „a sírig ringathatja magát az álmában az, aki azt hiszi, hogy elmegyünk a pénzünk nélkül!” Kifejtette, hogy a szerződés megkötését követő első évben, amíg Pázmány Péter volt a polgármester, minden rendben volt. "Aztán eljött hozzánk Hájos Zoltán, és azt kérte, támogassuk őt a polgármester-választásokon. Azt gondoltuk, jó partnerünk lesz. Ám miután polgármester lett, a szerződésben foglaltak teljesítéséről nem akar hallani" - jegyezte meg. A polgármester ITT reagált minderre.

Január 31-én pedig végre az önkormányzat megszavazta, hogy felmondásra kerülnek a többségi tulajdonossal kötött szerződések. Az ülésen részt vettek a DAC szurkolói is, akik kifeszítették „Mohseni, Antal – Game Over” feliratú molinójukat, miközben Antal Barnabás és a klub alelnöki tisztségét szintén betöltő Érsek József előttük ült.

Mohseniék természetesen reagáltak.

Márciusban azonban még mindig kérdéses volt, hogy valóban felmondják-e a szerződést, mivel Hájos Zoltán még nem küldte el a felmondást a vezetőségnek. Ez ügyben hivatkozott arra is, hogy „jobb egy olyan megállapodás, amely mindkét félnek megfelel”. Végül azonban megtörtént a felmondás. Június végéig azonban még hatályban volt a felmondási idő.

Világi Oszkár áprilisban az Új Szónak nyilatkozott a dunaszerdahelyi élvonalbeli futballal kapcsolatos terveiről.

A 2012/13-as szezonban megtörtént az, ami már évek óta érett: kiesett a DAC az évonalból.

Az idény után, júliusban kezdődött a huzavona a stadion városnak történő visszaszolgáltatását illetően. Mivel a megszabott határidőig nem távoztak a stadionból, a város elzárta az energiaszolgáltatást. Novemberben adta ki a bíróság a többségi tulaj indítványára azt az előzetes intézkedést, mely alapján a városnak a két fél pereskedése idején el kell tűrnie, hogy használják a stadion.

Érsek József, egy nyilvános fórumon beszélt arról szintén júliusban, hogy „meg kellett volna mondani az igazat, hogy mennyivel szállnak be a DAC-ba.

2013

Világi Oszkár 2013 februárjában beszélt a Paraméternek arról, hogy miután a kormány jóváhagyta a stadionprogramot, melynek Dunaszerdahely is érintettje, beszállna a felújítás finanszírozásába. Májusban egy fórumon beszélt ismét csapatépítéssel és stadionprogrammal kapcsolatos dunaszerdahelyi terveiről.

A csapat az idény végén megnyerte az I. ligát, és visszajutott a legfelsőbb bajnokságba. Azonban ott nem telt el mindössze egy hónap, és Stanislav Velický, a csapat egyik erőssége tálalt ki a sajtónál: Játszatok úgy, hogy nem fizetnek semmit! Pár nappal később a csapat négy húzóembere meg is tagadta a pályára lépést.

Szeptemberben aztán robbant a bomba, fény derült arra, hogy játékosok befolyásolhatták a mérkőzéseik eredményeit úgy, hogy legalább három góllal kikapjanak. A bundabotrány gyakorlatilag máig rezonál a sajtóban, azzal együtt, hogy az abban vétkes játékosokat a szövetség már rendkívül súlyosan megbüntette. A klubot 10 ezer eurós bírság kifizetésére kötelezték, illetve az idény végén hat pontot levonnak az egyébként is utolsó helyen tanyázó sárga-kékektől.

A Plus 1 deň időközben részletes riportot közölt az iráni fantomról, Khashayar Mohseniről.

Tavaly novemberben pedig egy érdekes petíció került a városi önkormányzat asztalára, amelynek „aláírói” a DAC-vezetése melletti kiállásuknak adtak hangot.

2014

Idén elkezdték csiripelni bizonyos madárkák, hogy Mohseni távozni készül a dunaszerdahelyi csapattól, és a tulajdonrésze eladásáról tárgyal. Sokáig hivatalos megerősítést nem nyert az értesülés, és bár keringtek róla információk, Világi Oszkár csak február 28-án erősítette meg: Megtörtént, aminek meg kellett történnie

Itt tartunk. A képviselő-testület pedig március 4-i, ülésén foglal állást a többségi tulajdonrész eladásával kapcsolatban.

-para-