ÉRSEKÚJVÁR: 5000 eurót kapott egy szlovák nő, hogy férjhez menjen egy kínaihoz

2014. március 6. - 12:24 | Régió

A rendőrség az idei év első két hónapja során már három érdekházasságot leplezett le, hat személy ellen emeltek vádat.

ÉRSEKÚJVÁR: 5000 eurót kapott egy szlovák nő, hogy férjhez menjen egy kínaihoz

Denisa Baloghová, az Országos Rendőrkapitányság szóvivője elmondása szerint az ilyen házasságkötések elsődleges célja, hogy egy külföldi tartósan letelepedhessen Szlovákiában, és egyúttal a schengeni övezetben, amiért pedig rendszerint pénzt fizetnek a szlovák félnek.

Az idei év egyik ilyen esete során a Határ- és Idegenrendészet illegális bevándorlási egysége három személyt gyanúsított meg. Zhenmin H. és Jozef P. a gyanú szerint rábeszélhette a 20 éves Eleonóra P.-t, hogy ötezer euró ellenében menjen férjhez a kínai állampolgárságú férfihez.

Az érsekújvári anyakönyvi hivatalban kötöttek házasságot, majd a kínai férfi tartós letelepedésért folyamodott az idegenrendészethez. Baloghová közölte, hogy azt azonban elutasították, miután kiderült, hogy érdekházasságról van szó.

A rendőri szóvivő elmondása szerint Szlovákiában gyakran állnak kötélnek a könnyen megszerezhető pénz érdekében, miközben tettük hosszú távú következményeire nincsenek tekintettel. Baloghová emlékeztetett, hogy az ilyen cselekményért börtön is járhat, a házasságot ugyanakkor nem lehet érvényteleníteni, csak a hatályos jogszabályok szerint kezdeményezni a válást.

A Büntető Törvénykönyv az embercsempészet kategóriájába sorolja az érdekházasságot. Szlovák állampolgár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető ilyen ügyben, míg a külföldit öt évre kiutasíthatják az országból. A rendőrség figyelmeztet arra is, hogy ha az érdekházasságot kötő szlovák állampolgár vagyonnal rendelkezik, akkor a külföldi fél kiutasítása ellenére is követelheti a vagyon egy részét. Hasonló az eljárás halálesetkor, de ha a házasság ideje alatt gyermek születik, akkor a gondozásáról is dönteni kell.

A múlt évben 12 érdekházasságot leplezett le a rendőrség. 16 személy ellen emeltek vádat. Az elkövetők "haszna" mintegy 16 ezer euró lehetett. Leginkább ukrajnai, szerb, vietnami, algériai, kínai, macedón vagy marokkói kérők akadtak.

TASR/para