KÓRHÁZI PARKOLÁS: Megafonnal követelték az ingyenes parkolást, rendőrök is jöttek

2014. március 10. - 20:25 | Régió

DUNASZERDAHELY – Nagy József (Híd) parlamenti képviselő, illetve a Szerdahelyi kórházért kezdeményezés civil aktivistái tüntetést szerveztek a kórház parkolójába.

KÓRHÁZI PARKOLÁS: Megafonnal követelték az ingyenes parkolást, rendőrök is jöttek

Az eseményre eljött Miroslav Kollár civil aktivista, akinek indítványára Szlovákia több városában is tartanak demonstrációt az elkövetkezendő időszakban az ingyenes kórházi parkolás érdekében. Hangosbemondóval hívta fel az arra járók figyelmét, hogy elfogadhatatlan az egészségügyi ellátásra szorulóktól pénzt kérni a parkolásért.

Nagy József parlamenti és megyei képviselő emlékeztetett arra, hogy egy törvénymódosítási javaslatot terjeszt a parlament elé, amelynek célja, hogy korlátozzák a köztulajdonban lévő egészségügyi intézmények környékén önkormányzati tulajdonban lévő telkeken fizetős parkolók fenntartását. Hangsúlyozta azt szeretnék elérni, hogy a kórházi, illetve az annak környékén lévő önkormányzati parkolókon a kórházba érkező betegek és kísérőik, valamint az ott dolgozók számára ingyenessé kell tenni a parkolást.

Csicsai Gábor (Híd) parlamenti képviselő ezt kiegészítette azzal, hogy kimondottan erkölcstelennek tartják a betegek megsarcolását. „Ez a pár cent nem húzza ki az adósságokból a kórházakat” – fogalmazott.

Ravasz Marián (Híd) dunaszerdahelyi képviselő szomorúnak tartja, hogy a kórház magáncéggel kötött koncessziós szerződését éppen a város polgármestere, Hájos Zoltán írta alá megyei képviselőként, illetve a kórház igazgatótanácsának tagjaként.

A demonstráción részt vett a Nova mozgalom nevében Grendel Gábor is, aki közölte, az elejétől fogva támogatják a törvénymódosítást. „Ez abszolút hiéna viselkedés a páciensekkel szemben” – mondta.

Nagy József reményét fejezte ki, hogy a törvényt a parlamentben a Smer képviselői is támogatni fogják. Úgy látja, hogy a törvény ilyen célú módosításával elkerülhető, hogy a kórházi parkolókat jelenleg üzemeltető magáncégek azzal fenyegessék az intézményeket, hogy behajtják rajtuk a szerződés megsértéséért járó büntetést. Ezt arra alapozza, hogy szerinte a szerződéseket nem kell felmondani egyoldalúan, csak a törvény módosításával lehetővé kell tenni a betegek, kísérőik és az alkalmazottak számára az ingyenes parkolást.

A demonstráció végén rendőrjárőrök is megjelentek a helyszínen, akik Miroslav Kollár közlése szerint az akció kulturált lefolytatását kérték tőlük, amit ő meg is ígért nekik. Néhány percig maradtak, majd távoztak. A tüntetésen mintegy 15-20-an vettek részt.

-para-