Kritikának helye nincs - Diáklányt küldött Brüsszelbe a nyitrai megyefőnök, hadd keressen 3 ezer eurót

2014. március 13. - 15:59 | Régió

Milan Belica nem kíván magyarázattal szolgálni arra, miért egy helyi tévé vezetőjének lányát küldik Brüsszelbe, hogy képviselje Nyitra megyét - adta hírül a SME.

Kritikának helye nincs - Diáklányt küldött Brüsszelbe a nyitrai megyefőnök, hadd keressen 3 ezer eurót

Még december közepén távozott Nyitra megye brüsszeli képviselőjének posztjáról Tomáš Szlávik. Ő 2005 júliusától töltötte be ezt a funkciót.

Az új képviselő Klaudia Gregušová lesz, aki korábban a nyitrai TV Centralnál dolgozott, melynek vezetője az apja. A 23 éves lány főiskolai alapképzésről rendelkezik diplomával, és a SME információi szerint jelenleg is a diószegi főiskola hallgatója. A televízióban pedig már az iskola elvégzése előtt jogászként mutatkozik be.

Gregušová kiküldése vitákat váltott ki a megyén. Leginkább a fiatal korát, illetve a képviselendő területen gyakorlatilag nullával egyenlő tapasztalatait hozzák fel ellene.

Belica hallgat

Milan Belica megyeelnök azonban nem szolgált magyarázattal arra, milyen alapon választották ki a fiatal lányt. A SME Stanislav Katrinecnál, Belica szóvivőjénél érdeklődött, aki figyelembe sem vette az erre vonatkozó kérdést. Eltitkolják Gregušová önéletrajzát is, nem válaszoltak arra a kérdésre sem, hogy milyen szakmai tapasztalattal rendelkezik.

A lap arról is érdeklődött, hogy a kiválasztása előtt írtak-e ki versenypályázatot a posztra. A szóvivő viszont úgy válaszolt, hogy erre nem volt szükség, mivel Gregušová nem a megye alkalmazottja, és csak egy megbízatási szerződés (príkazná zmluva) alapján végzi tevékenységét Brüsszelben. Ezért nem vonatkozik rá a közérdekű munkát végzőkről szóló törvény.

Bírálta ezt a módszert a Szlovákiai Városok És Falvak Polgárainak Társulása (ZOMOS). Ennek elnöke, Vladimír Špánik szerint a törvény hagyományos megkerüléséről van szó. "A megbízatási szerződés elegáns módon kerüli a szakmai tapasztalat vagy képzettség követelményét" - hangsúlyozta.

Špánik szerint az ilyen módon kiválasztott képviselőnő nem kötődik szorosabban Nyitra megyéhez, "és minden jel szerint egyéb kötődései miatt nevezték ki". Ezzel arra utalt, hogy Gregušovát a Smer "tolta ki" Brüsszelbe.

A lap egy meg nem nevezett forrása szerint azt is mérlegelték, hogy a lány Belica szóvivője lehetne, mivel Katrinec nemsokára nyugdíjba megy. Végül azonban mégis Brüsszel mellett döntöttek.

3 ezer eurós fizetés + 500 eurós költségtérítés

Klaudia Gregušová számára a megye 3 ezer eurós fizetést nyújt a brüsszeli munkájáért, további 500 eurót pedig költségtérítésként kap.

A szerződése, amelyet rajta kívül a smeres Belica írt alá a megye nevében, márciustól lépett érvénybe. Egyéves szerződésről van szó, mely szerint Gregušová a Nyitra megye képviseletével kapcsolatos minden tevékenységet az európai intézmények brüsszeli székhelyén végez majd, mégpedig személyesen. Ő vezeti majd a regionális képviseleti irodát, képviseli a megyefőnök érdekeit az európai intézményekkel szemben, előkészíti a megye képviselőinek utazásait, illetve együttműködik a megye propagálásában.

A ZOMOS szerint büntetni kellene a szakmailag alkalmas jelölt kiválasztásának megkerülését. Úgy vélik, hogy a legnagyobb tragédia az ügyben, hogy mindez törvényes, ami nemcsak az önkormányzatok, de az állam kudarcát is jelenti.

SME/para

Címkék: Milan Belica