„Magyarnak lenni egyet jelent a bátorsággal”

2014. március 17. - 09:52 | Régió

Sárosfa – Március 16-án rendezték meg a község és a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának közös ünnepségét, amelyet az 1848-49-es forradalom évfordulója alkalmából tartottak.

„Magyarnak lenni egyet jelent a bátorsággal”

A helyi temetőben található Bittó síremléknél hangoztak el az ünnepi beszédek, majd sor került a kegyelet koszorúinak elhelyezésére is.

A kellemetlen időjárási körülmények ellenére a vártnál is többen jelentek meg az ünnepségen és tisztelegtek a forradalom hősei előtt.
A községben már hagyománnyá vált, hogy a Bittó család sírjánál emlékeznek a forradalom hőseire. Ebben a sírboltban helyezték örök nyugalomra a szabadságharc honvédjét, Bittó Bénit és Bittó Istvánt, Sárosfa szülöttjeit.
A megemlékezés a Szózat elhangzásával vette kezdetét, majd Hlivák Dalibor szavalatát követően a község polgármestere, Földváry Terézia köszöntötte a jelenlévőket.
„Mindannyian büszkék lehetünk azokra a háborús hősökre, akik a magyar történelem sorsfordító eseményeinek formálói voltak. Az ünnepi megemlékezések a felvidéki magyarság számára különösképpen erőt adnak, de egyben köteleznek is, hiszen a ma élő nemzedék is történelmet ír” – mondta a polgármesterasszony.
Jelenlétével megtisztelte a községet a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövetségének képviseletében Nagy László tanácsos úr, aki ünnepi beszédében felolvasta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének az ünnep alkalmából a határon túli magyarokhoz intézett sorait. A miniszterelnökúr a magyar nemzet egészének fogalmát hangsúlyozta, s a közelgő parlamenti választások alkalmával arra kérte a polgárokat, éljenek a választás jogával és lehetőségével minden téren.
Az ünnepség során Varga László, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának elnökségi tagja tartott rövid történelmi összefoglalót Felső-Csallóközi régió és Sárosfa 1848-ban címmel, majd a helyi alapiskola diákjai bemutatták ünnepi kultúrműsorukat.
„Az egyenlőség, szabadság, testvériség olyan eszmék, melyek minden korban érvényesek, mert ezekből ma sincs elég. Nem engedhetjük, hogy „albérlőnek” tekintsenek bennünket saját szülőföldünkön, itt a Csallóközben, mert mi teljes jogú tulajdonosai vagyunk ennek a földnek, ahol őseink is éltek” – hangoztatta beszédében Kovács Balázs, a Diákhálózat külügyi alelnöke.
A megemlékezés vendégei voltak továbbá Sátor Zoltán, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának elnöke, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége képviseletében Író Ildikó, a Pro Pátria Honismereti Szövetségének tagja, Végh László, valamint a Bittó család tagjai.
Az ünneplő közönséget a gellei Pósfa zenekar szórakoztatta, akik forradalmi dalokat adtak elő.

- Farkas Linda/para -

Címkék: Sárosfa, március 15.