Nem kampányolhatna ezentúl a Jobbik a dunaszerdahelyi városi intézményekben

2014. március 21. - 09:46 | Régió

DUNASZERDAHELY – A városi képviselő-testület Híd+függetlenek frakciója javaslatát már a legutóbbi plénumon szerette volna beterjeszteni.

Nem kampányolhatna ezentúl a Jobbik a dunaszerdahelyi városi intézményekben

A magyarországi Jobbik február 25-i lakossági fórumára reagálva a Híd+függetlenek frakciója javaslatot készített elő annak érdekében, hogy hasonló esemény ne ismétlődhessen meg.

„A határozatjavaslat szerint a város nem tenné lehetővé, hogy Szlovákiában nem bejegyzett pártok és politikai tömörülések valamint olyan szervezetek, csoportok és egyének akik deklaráltan kisebbségellenesek, rendezvényt szervezzenek a város igazgatása alatt álló ingatlanokban” – közölte a javaslat kapcsán Ravasz Marián frakcióvezető.

Ravasz kérdésünkre azzal is indokolta a javaslatot, hogy ha egy Szlovákiában bejegyzett párt törvényellenesen lép fel, azt kihúzhatják a pártok listájáról. „Egy külföldi párt viszont mindenféle következmény nélkül folytathat kisebbségellenes retorikát. Dunaszerdahelynek ki kell nyilvánítania, mennyire fontos, hogy ez ne történhessen meg” – fogalmazott.

A beterjesztendő javaslat egyik pontja éppen annak kinyilvánítása, hogy a város elítéli a demokratikus berendezkedést, az alapvető emberi és szabadságjogokat, különösen a kisebbségek jogait sértő nézetek terjesztését.

Ravasz Marián elmondta azt is, hogy a javaslatukat 8 képviselő aláírásával már a legutóbbi, március 4-i soron kívüli plénumra szerették volna beterjeszteni, a napirendi pontok közé viszont nem került fel. Ravasz szerint ez azt is jelenti, hogy a polgármester nem akar elhatárolódni a Jobbik képviselte eszméktől.

Ennek okairól A. Szabó László alpolgármestert, MKP-frakcióvezetőt kérdeztük. „Több ok miatt nem került a soron kívüli testületi ülés programpontjai közé. Elsősorban azért, mert a napirendet még az előző héten jóváhagyta a polgármester úr, másrészt az ügyrend értelmében sem kerülhetett be a pontok közé” – fejtette ki. Hozzátette, „szó sincs arról, hogy egy társadalmi problémát, amennyiben valós, a szőnyeg alá szeretnénk söpörni”.

Kérdeztük arról is, hogy mi az MKP-frakció álláspontja a konkrét javaslat kapcsán. A. Szabó László úgy válaszolt, hogy a frakció álláspontját a javaslatról való tárgyalás során szeretnék ismertetni, nem pedig a sajtón keresztül üzengetni.

A javaslatot a legközelebbi, április 8-áűn megtartandó képviselő-testületi ülésen tárgyalhatják.

-para-