FONTÁNA: 15 év telt el a véres csütörtök óta

2014. március 25. - 12:00 | Régió

Tizenöt évvel ezelőtt tíz személyt gyilkoltak meg a dunaszerdahelyi Fontána étteremben. Szlovákia történetének legnagyobb alvilági leszámolása örökre beégett a csallóköziek tudatába, a "Fontána" és a Pápay-klán" fogalmakat pedig az egész ország megismerte.

FONTÁNA: 15 év telt el a véres csütörtök óta
Kattints a képre, és fotógaléria nyílik!

1999. március 25-én, csütörtökön este, röviddel 19 óra után Dunaszerdahely élte a maga kisvárosi, békésnek hitt életét. Az emberek többsége a Jugoszlávia elleni NATO-csapások híreit nézte a tévéhíradókban és senki sem sejthette - kivéve a gyilkosokat, akik ekkor már élesre töltött fegyvereikkel a kezükben a tett színhelye felé osontak -, hogy a Fő utcai üzletsor Fontána bárjában, ahol a földszinti kávéházban tucatnyi vendég szórakozott, az emeleten pedig helyben csak maffiózóknak titulált, Pápay Tibor vezette gang, egyik szokásos esti törzshelyén kártyázgat, pillanatokon belül két fegyveres bérgyilkos automata géppisztolyokkal végrehajtja Európa vélhetően legnagyobb alvilági leszámolását - tudósított a tízes gyilkosságról a Csallóköz hetilap.

A mészárlás során a Pápay-klán kilenc tagja vesztette életét. A tizedik áldozat E.T. Peti, azaz Rosa Péter volt, aki a banda startereként "dolgozott" - ő indította be a maffiózók autóit, hogy így előzzék meg az esetleges merényleteket.

Fotó: rendőrségi felvétel

A gyilkosok majdnem 120 golyót lőttek ki Pápayékra, akik kivétel nélkül életüket vesztették.

Kattints a képre a nagyításért!

Soha nem történt ehhez fogható bűncselekmény Szlovákiában - idézi a tömegmészárlással kapcsolatos hírügynökségi jelentéseket az Új Szó 1999. március 27-i száma.

Kattints a képre a nagyításért!

Kattints a képre a nagyításért!

A leszámolás után nem sokkal a Fontánában emléktáblát kaptak a maffiózók:

Kapcsolódó cikkeink:

Maffiaháború Dunaszerdahelyen - Mi történt 97-től a tízes gyilkosságig?

Kézigránát a síron, sírkő a szökőkútban

Elhantolt(?) alvilág

Ki állt a tízes gyilkosság hátterében?

Latrok hadviselése?

(parameter)

A Csallóköz hetilap archívumát a Bibliotheca Hungarica, az Új Szó korabeli cikkeit pedig a Szlovákiai Magyar Adatbank bocsátotta rendelkezésünkre.