Ki állt a tízes gyilkosság hátterében?

2014. március 25. - 12:00 | Régió

Hivatalosan soha nem fogjuk megtudni, ki állt az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság hátterében, mivel az összes gyanúsított meghalt vagy eltűnt.

Ki állt a tízes gyilkosság hátterében?

A bíróság a szerdahelyi Fontána étteremben történt vérengzés megszervezésével Sátor Lajost, Raisz Szilárdot és Csabát, valamint Szamaránszky Árpádot vádolta.

A társaság egy része már 1999-ben vizsgálati fogságba került zsarolás és súlyos testi sértés miatt, de néhány hónap múlva szabadlábra kerültek.

A rendőrségi nyomozás 2000-ben jutott el arra a pontra, hogy a szóban forgó személyeket a tízes gyilkosság megszervezésével, és az abban való közreműködéssel is meggyanúsíthatták. A vádlottak ezt követően vizsgálati fogságba kerültek. Kivéve a főkolompost, Sátor Lajost, akit nem sikerült elkpani, és azóta is rejtőzködik.

A bíróságnak öt év sem volt elég arra, hogy ítéletet hirdessen, és mivel ennyi a vizsgálati fogság maximális időtartama, a vádlottak elhagyhatták a börtönt.

Szamaránszky Árpád valamivel előbb szabadult, ő 2005. tavaszán autóbaleset áldozata lett.

A szabaduló Raisz fivérek ezután három évig tevékenykedtek Dunaszerdahelyen, majd 2008. szeptemberében nyom nélkül eltűntek. Csupán három év múlva, 2011-ben kerültek elő, holtan. A holttesteket egy csótfai telken találta meg a rendőrség.

A rendőrség által közzétett fotókon: Sátor Lajos

Közben 2011. szeptemberében napvilágot látott egy hír, miszerint Sátor Lajos halott. Holtteste azonban nem került elő, a rendőrség pedig eltűnt személyként kezeli. A 1999-es tízes gyilkosság megszervezése mellett őt gyanúsítják a Raisz fivérek meggyilkolásával is.

Kapcsolódó cikkeink:

Maffiaháború Dunaszerdahelyen - Mi történt 97-től a tízes gyilkosságig?

FONTÁNA: 15 év telt el a véres csütörtök óta

Kézigránát a síron, sírkő a szökőkútban

Elhantolt(?) alvilág

Latrok hadviselése?

(parameter)