A munkavédelmi felügyelet vizsgálja Belica asszisztensének esetét

2014. március 25. - 14:20 | Régió

A nyitrai megyefőnök asszisztense 3000 eurós fizetést húz Brüsszelben, szakképesítés nélkül.

A munkavédelmi felügyelet vizsgálja Belica asszisztensének esetét

Vizsgálatot folytat a Nyitrai Munkavédelmi Felügyelőség Klaudia Gregušová foglalkoztatottsága ügyében. Mint ismeretes, Klaudia Gregušová Nyitra megyét képviseli Brüsszelben, Milan Belica megyeelnök megbízásából. Gregušová csak bakkalauerátusi végzettséggel utazott ki, egyébként eddig Diószegen tanult jogot. A 23 éves diáklány a brüsszeli képviseletért havi 3 ezer eurót kap, plusz 500 eurót kiadásokra. Ugyanakkor nem a megye alkalmazottja – megbízási szerződésre dolgozik. Ezt hangsúlyozza Nyitra megye hivatala is, ezzel indokolja ugyanis, miért nem kellett pályázatot kiírni a posztra, és miért nem hozzák hivatalosan nyilvánosságra a diáklány önéletrajzát és szakképesítését.

Miroslav Beblavý parlamenti képviselő a Munka- és Szociálisügyi Minisztériumban tett feljelentést és a Munkavédelmi Felügyelőségen is. Beblavý szerint Gregušová tevékenysége rendszeres munkavégzést mutat – márpedig az efféle munkát csak rendes munkaviszony alapján lehet végezni- megbízási szerződéssel nem.

Milan Belica, Nyitra megye elnöke szerint Gregušová elődje, Tomáš Szlávik is megbízási szerződésre dolgozott, és ez rendben volt. „-Ez nem vezetői poszt, erre nem kell pályázat. Ha viszont a felügyelet kifogásolni fogja a szerződést, akkor a törvény szerint cselekszem majd, semmi gondom ezzel“- mondja Belica.

Belica hozzátette: Nyitra megye önkormányzatának hivatali jogászai is áttanulmányozták a szerződést és jogtisztának találták. Ám ha bármilyen hatóság ezt kifogásolja, akkor ő kész rendes munkaszerződést is kötni, más paraméterekkel, de az sokkal többe fog kerülni Nyitra megyének.

Belica szerint Gregušová szakképzettségével sincs gond, annak ellenére, hogy jelenleg is tanuló. „-Több olyan munkatársunk is van, aki szakképzettséggel rendelkezik, de továbbtanul. Akkor ők ez alapján mind csak diákok lennének“-mondja a megyefőnök. Sőt Belica szerint a lány előnyére válik, hogy műsorvezető az apja regionális tévéjében, mert tud kommunikálni Brüsszelben is és be tudja mutatni a megyét.

Milan Belica úgy véli ez tipikusan fiataloknak való poszt, mert ők nem döntenek ott semmiről, ők csak anyagokat készítenek elő. Ami pedig a magas fizetséget illeti, Milan Belica egyáltalán nem tartja soknak a havi 3 ezer plusz 500 eurót. „-Kíváncsi vagyok, ki lenne az, aki családostul kiköltözne Brüsszelbe és tudná ezt csinálni. Mert ha ebből a pénzből az ott-tartózkodást és az ottani közlekedést is fizeti, nna… nem kell tovább folytatnom“- mondta Belica. Hogy volt-e nepotizmus az ügyben és kell-e ebben az esetben pályázat, arra a törvény világos választ ad, nem kell – Belica szerint. „-Akkor már a takarítónőkre is pályázatot írhatunk ki“- tette hozzá Belica.

TASR, -para

Címkék: Milan Belica