ELNÖKVÁLASZTÁS: Fico több csallóközi községben is "karón kiabált", míg Mikuš a középiskolákban is tolta a szekerét

2014. március 26. - 14:31 | Régió

Robert Fico hangja szólt a Csallóközben karón kiabálónak is nevezett utcai hangszórókból néhány községben, Tibor Mikuš megyei elnök pedig munkahelyi e-mailcíméről többek között középiskoláknak is elküldött levelében dicsérte őt - adta hírül a SME.

ELNÖKVÁLASZTÁS: Fico több csallóközi községben is "karón kiabált", míg Mikuš a középiskolákban is tolta a szekerét

Kedden délután három órakor a szenci járásbeli Dunahidas (Most pri Bratislave) hangszórói közvetítették Robert Fico választási üzenetét. "Az államfői funkcióért politikusi és jogászi tapasztalataimmal folyamodom" - közölte a Smer elnöke az elnökválasztás második fordulója előtt.

A lap által megszólított helyi lakos elmondta, hogy egy nappal korábban ugyanabban az időben szintén Fico hangját lehetett hallani. "Azt hittem, ma már Andrej Kiska reklámját hallhatjuk, meglepett, hogy nem így történt" - közölte. Hozzátette, hogy ez már kezd kellemetlen lenni.

Több járókelő úgy nyilatkozott, hogy nem is igazán vette észre a reklámot. Egy bácsi pedig azt közölte, hogy nem zavarja a reklám, mert az "semleges". Fico viszont hatott rá, és őt fogja választani.

A SME információi szerint Fico hasonló reklámot rendelt a szomszédos Dénesden (Dunajská Lužná) is.

Myjava környékén az ottani Járási Hivatal elöljárója, Juraj Bakoš szólította meg a községeket ilyen céllal. A hangfelvételt magán email-címéről küldte, de a hivatal elöljárójaként, tehát állami alkalmazottként írta alá.

Márpedig Pavel Nechala, a Transparency International képviselője szerint az állami szolgálatról szóló törvény szerint hivatali elöljáró nem fejthet ki politikai tevékenységet. "Amennyiben közvetlenül a reklámot küldte, akkor világos, hogy kampányról van szó" - mondta.

Ennek kapcsán törvénysértés gyanúja miatt panaszt tett a belügyminisztériumnál Ondrej Dostál OKS-képviselő.

Néhány községben leadták a reklámot, ám más helyeken nem tudták megnyitni a küldeményt. Akadt olyan község, ahol ingyen közvetítették, Myjaván pedig illetékért. A város szóvivője Marek Hrina szerint Bakoš múlt pénteken levélben kérte, hogy vegyék le a reklámot.

Robert Ficót dicsérő tömeges e-mailt küldött szét Tibor Mikuš, Nagyszombat megy elnöke is, a megyei alkalmazottaknak kedden. Ő munkahelyi email-címéről küldte a levelet, de csak a nevét írta alá.

A Transparency International képviselője szerint az e-mail is a megye eszközei közé tartozik, ezért nem helyénvaló ilyen célra felhasználni.

Mikuš azzal védekezett, hogy az e-mail ingyenes volt, és senkit nem terhelt vele. Azt állította, hogy mintegy 400 személynek küldte szét a levelet, akiket személyesen is ismer. A címzettek között állítása szerint nem volt egyetlen intézmény sem.

Az e-mail másolatában, amely a SME rendelkezésére áll, a címzettek köztt néhány középiskola is szerepel.

SME/para