Figyelem, úgy tűnik, jelenleg érvénytelenek a parkolódíjak Dunaszerdahelyen!

2014. április 4. - 10:12 | Régió

Egy meglehetősen furcsa határozati javaslat került a képviselő-testület asztalára, amelyet jövő kedden tárgyalnak.

Figyelem, úgy tűnik, jelenleg érvénytelenek a parkolódíjak Dunaszerdahelyen!

A javaslattal, melyet a városháza terjeszt be, meghosszabbítanák a városi parkolókat március végéig üzemeltető Dunaszerdahelyi parkolószövetkezettel 2011-ben kötött szerződést egy hónappal, egyidejűleg megszüntetve a testület februári határozatát, amellyel a parkolók kezelését a városi tulajdonban lévő Municipal Real Estate társaságra bízták. Hol a hiba? Igen, jól látják, az említett szerződés március végén lejárt, a testület tehát egy néhány napja már hatályon kívül lévő szerződést hosszabbíthatna meg a városháza javaslatára, mégpedig visszamenőlegesen, április 1-től.

Pénteken délelőtt egyelőre nem tudtuk elérni Hájos Zoltán polgármestert, hogy megtudjuk, miért van szükség egy ilyen intézkedésre. Pápay Zoltán, a városháza pénzügyi osztályának vezetője, aki a javaslat beterjesztőjeke, kérdésünkre közölte, hogy a javaslattal kapcsolatban a polgármester tájékoztat az április 8-i testületi ülésen.

Benkóczki Vendel, a testület Híd-frakciójának képviselője azonban megkeresésünkre elmondta, hogy a javaslat őket is meglepte, mivel a laikus számára is furcsa jogi helyzetet teremt azzal, hogy visszamenőlegesen hosszabbít meg egy lejárt szerződést. Úgy véli, egy jogi vákuum keletkezett a korábbi szerződés megszűnésével, és most nincs megbízottja a parkolási díjak megszabásának.

A javaslat indoklása is tartalmazza, hogy a parkolási díj beszedését a megszűnt szerződés mellékleteként ismert parkolási rend szabályozza. Mivel azonban az már nem érvényes, így jelen pillanatban, a testületi ülésig legalábbis úgy tűnik, hogy nincs megbízva egyetlen szerv sem, aki beszedhetné a parkolódíjat, ergo ingyen parkolhatunk Dunaszerdahelyen. Benkóczki szerint ugyancsak fennáll egy ilyen verzió is, de jogilag mindenképpen tisztázatlan a helyzet, mivel jelen pillanatban „nem jogszerű a díjszabás”.

Benkóczki szerint furcsa szituációt teremthet az is, ha a képviselő-testület nem hagyja jóvá a parkolással kapcsolatos két rendelet bármelyikét. Az említett határozati javaslat mellett ugyanis a parkolásról szóló általános kötelező érvényű rendelet is módosításra szorul, ám míg előbbihez egyszerű többség, addig utóbbi elfogadásához háromötödös többség szükséges.

-para-