"Kedves polgárok! Önök betiltanák a pirotechnikai eszközöket városunk területén?"

A nyitrabányai (Handlová) önkormányzat a város lakosságához fordul: az embereket arról kérdezik, mi a véleményük a tűzijáték- és petárdahasználatról.

"Kedves polgárok! Önök betiltanák a pirotechnikai eszközöket városunk területén?"

A városvezetés azt sem zárja ki, hogy egy rendelettel betiltanák a pirotechnikai eszközök használatát a város területén, szilvesztert is beleértve - amennyiben a település polgárai úgy kívánják.

"A petárdák elterjedése azt eredményezte, hogy a polgárok már el sem jönnek a település főterén rendezett újévi ünnepségre, mert félnek, hogy megsebesíti őket egy kóbor petárda" - magyarázta Jana Paulínyová városi szóvivő. Ebből kifolyólag az önkormányzat idén szeptemberben egy vonatkozó általános érvényű rendelet elfogadását tervezi. Előtte azonban kikérik a lakosság véleményét is.

Ha a közvélemény-kutatás azt az eredményt hozza, hogy a lakosok teljesen betiltanák a tűzijáték- és petárdahasználatot a városban, akkor a városvezetés ettől sem zárkózik el.

Egyre többen használnak tűzijátékot családi ünnepségeken, és az önkormányzat ezt is szabályozni kívánja. Ezzel kapcsolatban két lehetőség áll fenn: vagy teljesen betiltják az ilyen tevékenységet - ez most is így van -, vagy engedélyhez kötnék az általában szülinapi tűzijátékozást.

A jelenleg hatályos rendelet szerint a településen csak december 31-én - este hattól hajnali háromig - szabad pirotechnikai eszközöket használni.

(tasr/parameter)