Törvénysértést törvénysértéssel kerül el a polgármester?

2014. április 9. - 07:19 | Régió

DUNASZERDAHELY – Hájos Zoltán saját hatáskörében hosszabbította meg a parkolókat eddig üzemeltető magáncéggel kötött szerződést egy hónappal.

Törvénysértést törvénysértéssel kerül el a polgármester?

A városi képviselő-testület kedden tárgyalta a parkolási rendszerről szóló javaslat mellett azt az indítványt is, amely egy jogi vákuum elkerülése céljából megszüntetné a testület februári döntését, mely alapján április 1-től a városi tulajdonú Municipal Real Estate társaság hatáskörébe került volna a parkolók üzemeltetése.

A javaslat tulajdonképpen tudomásul vételre terjesztette be a szerződés meghosszabbítását, illetve módosítja a februári határozatot azzal, hogy az április helyett május 1-től lép hatályba.

Hájos Zoltán (MKP) polgármester a plénumon megerősítette, hogy a szerződés lejárta esetén jogi vákuum keletkezett volna a parkolási díj szedése terén, azért „került sor a szerződés meghosszabbítására az addigi feltételek alapján”.

Benkóczki Vendel (Híd) szerint azonban a javaslat „legérdekesebb része, hogy a beterjesztő kéri a szerződés meghosszabbításának tudomásul vételét”. Szerinte ugyanis a szerződés meghosszabbítása ilyen módon törvényt és városi rendeleteket is sértett. Úgy vélte, hogy ilyen esetben 15 nappal a szerződés meghosszabbítása előtt tájékoztatni kellett volna a közvéleményt, másrészt pedig ha a szerződés tárgya meghaladja a 40 ezer eurót, akkor arra pályázatot kell kiírni.

Hájos erre úgy reagált, hogy a szubjektumot három évvel ezelőtt versenytárgyalás keretén belül választotta ki a város, és amennyiben most napokkal a lejárta előtt nem hosszabbította volna meg egy hónappal a szerződést, akkor a Municipallal való szerződéskötés sértett volna törvényt, mivel a cégnek nem lett volna jogalapja a parkolódíjak szedésére.

Benkóczki megismételte, hogy jogellenes intézkedésről van szó, és kérdőre vonta a polgármestert, amiért „a városi cég helyett a magáncéget választotta”. A polgármester ezt elutasította.

Benkóczki végül módosító javaslatot tett arra, hogy bízzák meg a főellenőrt a szerződéshosszabbítás kivizsgálásával, amit a képviselők többsége jóváhagyott. A teljes javaslatot viszont elvetették, a módosítással együtt.

A testület ugyanakkor jóváhagyta a városi ideiglenes parkolásról szóló általánosan kötelező érvényű rendeletet, mely immár felruházza a Municipalt a parkolódíjak szedésére vonatkozó jogkörrel.

Ennél a javaslatnál a Híd és fügetlenek frakciója nevében Dakó Sándor módosító javaslatot terjesztett be a parkolódíjakra és parkolókártyákra vonatkozóan. Javaslata, melyet a képviselők később jóvá is hagytak, a hűségkártyásokat érintik. Esetükben 2015-től az éves parkolókártya 80 helyett 70, a féléves a beterjesztett 45 helyett 40, a negyedéves a 25 helyett 20 euró lenne, míg a parkolódíj 50 cent helyett 40 cent.

-para-