Horváth Lajos kapta a Pro Pátria-díjat

2014. május 4. - 14:17 | Régió

Udvard – A Pro Pátria Honismereti Szövetség és partnerszervezetei szombaton immár tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a szlovákiai magyar helytörténészek országos találkozóját, melynek fő témaköre a 100 évvel ezelőtt kirobbant I. világháború és annak eseményei voltak.

Horváth Lajos kapta a Pro Pátria-díjat

A helyi kúltúrházban Kálazi József, Udvard község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Koncsol László, a szövetség elnöke megnyitóbeszédében – egyebek mellett – a következőket hangsúlyozta: „Háború és béke, háború és béke. Ez konferenciánk témája. A támadó általában nem győz, a megtámadott általában nem veszít. Lásd Napóleont, az I. és II. világháborút. Lásd Titust és a zsidókat, Vietnamot és az amerikaiakat, lásd Afganisztánt és az oroszokat. Nem a fegyver, hanem a lélek ereje dönti el a folyamatokat.”

Az előadók közül előbb Horváth Lajos, illetve Varga László tajékoztatta hallgatóságát az I. világháborús csallóközi hadifogolytáborok történetével kapcsolatos, éveken át folytatott kutatótevékenységéről és annak eredményeiről, majd Gaucsík István történész, a pozsonyi városi múzeum munkatársa Édes szívem, Anna címmel az első világégéssel összefüggő muzeális tárgyakra és történetekre hívta fel a figyelmet. A hetényi Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola prezentációja a komáromi járásbeli község és környéke lokális és regionális értékeiről szólt.

A résztvevőknek bemutatták a Görföl Jenő–Kovács László szerzőpáros Hol sírjaik domborulnak című, a dunaszerdahelyi Media Nova M Kiadó gondozásában frissen megjelent kötetét. A könyv az 1848/1849-es magyar forradalomnak és szabadságharcnak a mai Szlovákia területén lezajlott hadi eseményeit foglalja össze, tartalmazza az itt meghalt/eltemetett honvédtisztek jegyzékét, illetve a fényképezőgéppel is megörökített sírok, emlékhelyek albumát.

A 2014. évi Pátria-díjat Horváth Lajosnak ítélte oda a Szövetség elnöksége. A somorjai-nagyszarvai helytörténész munkásságát Végh László, a Bibliotheca Hungarica igazgatója méltatta.

A XVIII. országos helytörténesz-konferenciát rendezőként a Pro Pátria HSz, Udvard Község Önkormányzata, a somorjai Bibliotheca Hungarica, a Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya és Udvardi Alapszervezete jegyzik. Támogatta az SZK Kományhivatala – a Kisebbségi kultúrák program 2014 keretében.

Lelkes V.

Címkék: helytörténész, díj