Mégiscsak lesz technikai alkoholt gyártó üzem Párkányban

2014. május 13. - 10:02 | Régió

Az építkezési engedély megvan, a tervek is elkészültek.

Mégiscsak lesz technikai alkoholt gyártó üzem Párkányban

Mégiscsak lesz technikai alkoholt gyártó üzem a párkányi ipari park területén. Az építkezési engedély megvan, a tervek is elkészültek, a többi már a beruházón, egy cseh cégen múlik – mondta el stábunknak Családi Zsolt, a Párkányi Ipari Park igazgatója. A Párkányi Ipari Park egy kutatásfejlesztési pályázatot is megnyert. S hogy ennek mi lesz a gyakorlati haszna?

-Szeszt állítanánk elő olyan mezőgazdasági, ipari hulladékokból, például hulladékpapírból, ami lényegében kiváltaná a kukoricából történő szeszgyártást. Az unió ugyanis támadja, hogy élelmiszeripari anyagokból legyen előállítva az etanol. A másik projekt lényegében algatenyésztés, itt a víztisztítóból kilépő vizet tisztítanánk még tovább, algákkal és ezek az algák a gyógyszeriparban, energetikában és takarmányelőállításban hasznosíthatóak –tájékoztatott az igazgató.

Ezzel párhuzamosan újabb projektet indítottak el, szalmából, kukoricakóróból állítanának elő etanolt, Olaszországban voltak megnézni egy ilyen üzemet. A projekt értéke hatvan- százmillió euró. Jelenleg Magyarországon és Szlovákiában mérik fel, hogy mekkora mennyiségben tudnának a cégek nyersanyagot szállítani.

-Vannak kint emberek a terepen, akik felmérik, hogy mennyi szalmát lehet begyűjteni itt a környéken. Tudni kell, hogy ötvenezer tonna bioetanol legyártásához kb. kétszáz-, kétszázötvenezer tonna szalmára van szükség, ez komoly logisztikai feladatot igényel – most ezen dolgozunk – taglalja Családi

Az igazgató szerint a jövőre létesülő teherkomp nagyon hasznos lesz az ipari park számára is – ezért is adtak területet a kompnak.

-Mi teljes mértékben partnerek vagyunk, a mi területünkön és utunkon keresztül fognak lejutni a kamionok a kikötőbe. Mi ezt a területet bérbe adtuk a Kolping családnak, 1 euróért, és minden változtatáshoz hozzájárultunk, hogy a komp tudjon üzemelni, mert ahogy az etanolprojektnél mondtam, kétszáz- kétszázötvenezer tonna szalma szállításáról van szó, nekünk létkérdés, hogy ez a komp itt létrejöjjön – mondja Családi Zsolt.

Már csak azért is létkérdés, mert a szállításkor a magyarországi oldallal is számolnak, hiszen a komppal rövidebb és olcsóbb lesz a nyersanyagellátás, nem kell 1oo kilométeres szakaszon kerülni a kamionoknak. A teherkompot jövőre helyezik üzembe Párkány és Esztergom közt.

-buch-

Címkék: ipari park, teherkomp