ZÁRSZÁMADÁS: Vita nélkül kéne jóváhagyni a gyanús városi könyvelést?

2014. május 20. - 16:25 | Régió

DUNASZERDAHELY – A képviselő-testület soros ülését a polgármester berekesztette, mert a programot nem sikerült jóváhagyni.

ZÁRSZÁMADÁS: Vita nélkül kéne jóváhagyni a gyanús városi könyvelést?

Még mielőtt a napirendi pontokat tartalmazó programot jóváhagyták volna, Benkóczki Vendel (Híd) és A. Szabó László (MKP) alpolgármester is módosító javaslattal élt. A témáját tekintve mindkettő ugyanaz volt, mindössze a róluk való tárgyalás módjában különbözött az indítványuk.

A legutóbbi, április 8-án megtartott plénumon a leghosszabb vitát a város tavalyi zárszámadása váltotta ki, amikor is a Híd+függetlenek frakciójának képviselői több kétes momentumra hívták fel a figyelmet annak tartalmát illetően. Ezek érintették a kisudvarnoki úti temető bővítésének kivitelezését, a VMK számláit, hiányos könyvelését, és egyebeket, melyekről bővebben ITT írtunk.

A zárszámadást akkor a Híd képviselői elutasították, majd ebből kifolyólag elvetették a költségvetés idei első módosítását, beleértve a sport- és kulturális támogatások jóváhagyását is.

A keddi plénumon Benkóczki azt javasolta, hogy mind a zárszámadást, mind a költségvetés módosítását, mind pedig a dotációkat tárgyalják újra, és az azokról szóló határozati javaslatokat vegyék fel a napirendi pontok közé.

Hasonló javaslattal élt A. Szabó is, aki viszont azt szerette volna, ha a zárszámadásról nem folytatnak vitát, hanem azt a javaslatában szereplő kifogással együtt jóváhagyják. Hangsúlyozta, hogy az ide vonatkozó törvény nem számol a zárszámadás elutasításával, ellenben azt kifogásokkal vagy azok nélkül, de jóvá kell hagyni. Véleménye szerint a Híd képviselői legutóbb sem a könyvelést, hanem a közbeszerzések módját, illetve a kivitelezők személyét kifogásolták. Kiemelte, hogy a zárszámadás elutasítása miatt nem módosult a költségvetés, és nem volt mód a dotációk kifizetésére, ami miatt több szervezet és intézmény nehéz helyzetbe került.

Antal Ágota (független) erre úgy reagált, hogy az alpolgármester részéről csak egy elterelő hadműveletről van szó. „Elterelő hadművelet annak érdekében, hogy a törvénysértésekről egy kicsit feledkezzenek meg azok, akiknek tényleg szükségük lenne a támogatásokra” – fogalmazott. A. Szabó ezt elutasította.

Végül mindkét frakció csak a saját módosító javaslatát támogatta. A zárszámadás elfogadásához azonban háromötödös többség szükséges, így mindkét javaslatot tulajdonképpen elvetették. A módosító javaslatok után a Híd+függetlenek frakciója nem támogatta a plénum programját sem, minek következtében Hájos Zoltán polgármester pedig berekesztette az ülést.

A.Szabó László kérdésünkre elmondta, sajnálja, hogy nem sikerült elfogadni a zárszámadást, mivel így ismét tolódik a támogatások kifizetése. „Javasoltuk, hogy a főellenőri jelentés kapcsán mondják el észrevételeiket (a Híd+függetlenek frakciójának képviselői – a szerk- megj.). Nem a vitát akartuk elfojtani, hanem azt szerettük volna, ha egy kifogással elfogadjuk a zárszámadást. A másik frakció azonban még vitázott volna arról, amiről múltkor már több mint egy órát beszéltünk. Ez szerintem értelmetlen, de a másik pontnál lett volna rá lehetőség” – fejtette ki az alpolgármester.

Ravasz Marián, a Híd-frakció vezetője azonban úgy látta, hogy az MKP frakciója ultimátum elé állította őket ezzel. „Ezzel nem tudtunk egyetérteni, mert azért vagyunk képviselők, hogy a problémás dolgokat megbeszéljük, a hibákra felhívjuk a figyelmet. Egyáltalán nem állja meg a helyét, hogy a zárszámadással kapcsolatban csak a közbeszerzéssel volt gond, mivel számos olyan tételt tartalmaz, amelyre mi hívtuk fel a figyelmet, és azóta sincsenek rendezve. Ehhez így nem tudjuk adni a nevünket” – húzta alá.

A legközelebbi soros testületi ülésre június 24-én kerül sor.

-para-