A Salmanov-botrány miatt a Smer dunaszerdahelyi elnöke párttagsága felfüggesztését kérte!

2014. május 23. - 15:49 | Régió

A Smer-SD dunaszerdahelyi járási szervezetének elnöke, Štefan Radics tagsága ideiglenes felfüggesztését kérte.

A Salmanov-botrány miatt a Smer dunaszerdahelyi elnöke párttagsága felfüggesztését kérte!

Erről maga Radics, Gomba polgármestere tájékoztatott állásfoglalásában, melyben indokként a Salmanov-féle korrupciós ügyet hozta fel. A somorjai adóhivatal volt igazgatónője, Mária Zákalová ugyanis a korrupciós ügy bírósági tárgyalásán azt állította, hogy 33 ezer eurót adott át Radicsnak azért, hogy kinevezzék őt a hivatal élére.

"Még ha a súlyos báncselekményekkel vádolt személy részéről történt támadást kategorikusan elutasítom, mert hamis, nem szeretném, ha a nevemet a Smer-SD ellen használnák fel az európai parlamenti választás kampányában. Ezért kértem a tagságom ideiglenes felfüggesztését, mégpedig a büntetőjogi szervek jogerős döntésének meghozataláig" - jelentette ki Radics.

Robert Fico Zákalová vallomásával kapcsolatban pénteken azt mondta, hogy ha egy vádlott nyomás alatt van, akkor mindenféle információt közöl. "Ha vissza tudnak emlékezni, akkor a vádjait amiket felsorolt, a rendőrség már többször megvizsgálta, és koholmánynak minősítette. Amennyiben továbbra is ezt állítja, akkor én amellett vagyok, hogy a büntetőjogi szervek vizsgálják ki, és ha bebizonyosodik, hogy valaki visszaélt a párt nevével vagy funkciójával, akkor tőle azonnal elbúcsúzunk és gratulálunk a nyomozóknak, ügyészeknek és bíróknak, ha ilyen embert a rácsok mögé küldenek" - fogalmazott Fico.

A Plus 7 dní hetilap írt korábban a korrupciós botrányról, melynek szálai a Smerhez vezetnek. Eszerint a somorjai adóhivatal igazgatói posztját Zakálová úgymond megvásárolta, mégpedig abból a 33 ezer euróból, amit Sergej Salmanovtól kapott 2010-ben. Zakálová vallomása szerint a pénzt aztán átadta Štefan Radicsnak, a Smer dunaszerdahelyi járásbeli szervezeti elnökének, Gomba község polgármesterének.

Vallomása szerint a pénz átadása Radicsnak olyan módon történt, hogy beült annak fehér Peugeot-ja anyósülésére, majd Radics a sofőrülésről arra kérte, hogy a pénzt helyezze a kesztyűtartóba. A pénzt, ami szponzori támogatásként érkezett a Smerhez, Radics megköszönte, és azt mondta Zakálovának, hogy bízik abban, hamarosan kinevezik az adóhivatal élére. nem sokkal később ez meg is történt, mégpedig 2010 márciusában, az első Fico-kormány megbízatási idejének végén.

TASR/para