Még kaphatók jegyek a mai somorjai Edda Művek koncertre

2014. május 29. - 09:04 | Régió

Ma, május 30-án Somorján a POMLÉ szabadtéri színpadán koncertezik a 40 éves EDDA művek rockegyüttes.

Még kaphatók jegyek a mai somorjai Edda Művek koncertre

Az Edda Művek Magyarország egyik leghíresebb rockegyüttese.

Az együttes magva 1973-ban alakult Griff néven, majd 1974-től negyven évvel ezelőtt Edda néven folytatták (ezt tekintjük a zenekar születési évének a „miskolci időszámítás” szerint, valamint ez év szeptemberében lett Pataky Attila az énekes).

1977-ben került a zenekarba Slamovits István, akinek a zenéje meghatározta a zenekar hangzásvilágát. A klasszikus „bakancsos” felállás 1978 szeptemberére állt össze, amikor Zselencz László is a zenekar tagja lett.

Egyébként Edda névvel az óizlandi-germán irodalomnak két nagy fontosságú alkotását jelölik. Ezek mitológiai és hősi énekek, mondai dalok, de van köztük drámai párbeszéd és tanító darab is. A régebbi a verses Edda-dalok gyűjteménye, a másik az úgynevezett "ifjabb Edda", melyet Gábor Ignác fordított magyarra. A névválasztásból majdnem botrány lett anno, ugyanis a kulturális pártbizottságról „leszóltak”, hogy ezzel a névvel nem játszhatnak tovább, mivel Benito Mussolini lányát is így hívták. A vita úgy ért véget, hogy bemutatták az Edda-dalok című könyvet, s sikeresen érveltek az új nevük mellett.

1980-tól lett Edda művek a nevük, és ezt tekintjük a zenekar születési évének „országosan”. A zenekar nevében a „művek” szó azt szimbolizálja, hogy az együttes Miskolcon, egy tipikus északkelet-magyarországi iparvárosban – az „acélvárosban” – kezdte pályafutását.

A lemezeladást nézve Magyarország egyik legsikeresebb rockcsapata lett. Szinte valamennyi lemezük "bearanyozódott". Ők voltak az elsők, akiknek vidéki létükre sikerült megtörniük a fővárosi bandák egyeduralmát.

A rockegyüttes a kezdetektől számtalan tagcserén esett át.

Jelenlegi felállás:

Pataky Attila – ének

Alapi István – gitár

Kicska László – basszusgitár

Gömöry Zsolt – billentyűs hangszerek

Hetényi Zoltán - dob, ütőhangszerek

Az Edda még napjainkban is töretlen népszerűségnek örvend.

Az Edda művek dallamos, gazdagon hangszerelt rockdalai és balladái főként a fiatalok társadalmi és érzelmi életével, mindennapi örömeivel, problémáival foglalkoznak, a kétezres évektől jelentős szerepet játszik dalszövegeikben az aktuálpolitika is. Az együttes évente közel száz alkalommal lép fel Magyarországon valamint a határon túli magyarlakta területeken.

A Felvidéken az EDDA művek Pataky Attilával az élen legközelebb május 30-án, pénteken Somorján a POMLÉ szabadtéri színpadon, június 14-én, szombaton pedig Kolonban a BOROS szabadtéri színpadon koncertezik. Vendégzenekar a Pataky művek: Pataky Attila fia, Pataky Gergő a rockegyüttesével.

Bővebb info: www.elokoncert.com, +421905654349, www.ticketportal.sk

(Promóció)

Címkék: edda, elóKONCERT, PR-cikk