Somorjai diákok gyűjtötték be a legtöbb díjat a fiatal életmentők versenyén

2014. június 5. - 09:46 | Régió

DUNASZERDAHELY – Szerdán délelőtt versenyeztek a diákok a vöröskereszt hagyományos versenyén.

Somorjai diákok gyűjtötték be a legtöbb díjat a fiatal életmentők versenyén

A fiatal életmentők megmérettetésén a dunaszerdahelyi Max bevásárlóközpontban idén 14 iskola vett részt, három kategóriában összesen 24 csapattal, 120 diákkal. A versenyen évről évre a járásbeli alapiskolák alsó és felső tagozatos, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok kisgimisei vehetnek részt.

Mindegyik öttagú csapatnak négy állomáson kell különböző feladatokat teljesítenie. Ezek közül kettő elméleti – a Vöröskeresztről, Vörös Félholdról, illetve a Szlovák Vöröskeresztről szerzett ismereteiket, továbbá egészségügyi ismereteiket tesztelik, egyelőre még csak szóban.

A következő szakaszban azonban a gyakorlat szintjén is megmutathatják a fiatalok, hogy mit is tanultak felkészítő tanáraiktól. A gyakorlati szakasz első feladata során négy, évről évre más-más sérülést kell ellátniuk. Idén a kézen keletkezett másodfokú égési sérüléseket, nyílt lábszártörést és vállficamot, a vádli erős vérzését, valamint hasüregi vérzést. A feladatok elvégzése közben az egyik diák rendre a tesztalany szerepét kapja, akin tulajdonképpen bemutatják az elsősegélynyújtás különböző formáit, szóban gazdagon kifejtve, hogy épp mi is történik. Végezetül az utolsó feladat hagyományosan mesterséges lélegeztetés bemutatása egy próbababán.

Az idei versenyen a legaktívabb résztvevő a somorjai Korvin Mátyás Alapiskola volt, amely összesen öt felső tagozatos csapattal képviseltette magát a 15 csapatos mezőnyben (DMZ II.). Közülük került ki az első három helyezett, sorrendben a B, A és az E csapatuk.

Az alsó tagozatosok (DMZ I.) közt a pozsonyeperjesi alapiskola két csapata szerezte meg az első (A), illetve a harmadik (B) helyet, míg az ezüstérmes pozícióban a somorja-tejfalui alapiskola végzett. A harmadik kategóriát az elsősegélynyújtó csapatok vettek részt, melyek között a dunaszerdahelyi L. Dúbrava Gimnázium két csapatáé lett az első két pozíció, míg az ekecsi Egyesített Iskoláé a harmadik.

Az említetteken kívül részt vett még a versenyen a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola, a dunaszerdahelyi Smetana ligeti, Vámbéry Ármin és Jilemnický utcai alapiskola, a somorjai Bél Mátyás AI, valamint az M. R. Štefánik Gimnázium, a dióspatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola, az ekecsi Arany János Alapiskola, valamint az alistáli Korvin Mátyás Alapiskola.

A verseny elnöke Eva Königsmarková doktornő, igazgatója Nagy Dagmar, a vöröskereszt területi szervezetének vezetője, a főbíró pedig Jana Major volt. A szervezők köszönetet mondtak a szponzoroknak is.

-para-