In memoriam Pro Urbe-díjban részesül a DAC tragikusan elhunyt legendás középcsatára

2014. június 24. - 21:00 | Régió

DUNASZERDAHELY – Idén ötödik alkalommal adják át a városi kitüntetéseket azóta, hogy azt ismét bevezették.

In memoriam Pro Urbe-díjban részesül a DAC tragikusan elhunyt legendás középcsatára

A társadalmi, kulturális, illetve sportéletben elért eredményekért járó Pro Urbe-díjakat 2010-től osztják ki ismét, hagyományosan az augusztus 20-i, Szent István ünnepe alkalmából megtartandó ünnepélyes képviselő-testületi ülésen. A díjazottakról kedden döntöttek a képviselők.

Pro Urbe-díjban részesül idén a társadalmi élet területén folytatott kiemelkedő tevékenységéért MUDr. Rummer Mária, a dunaszerdahelyi kórház újszülött osztályának főorvosnője, a kultúra terén elért eredményeiért pedig az idén 60 éves Csallóközi Táncegyüttes. Ugyancsak Pro Urbe-díjjal tüntetik ki in memoriam a két évvel ezelőtt egy tragikus balesetben elhunyt Tóth Lászlót, a legendás Audi - Tóth - Majoros támadósor centerét, aki a DAC színeiben kétszer is a Szlovák Nemzeti Liga gólkirálya lett.

Dunaszerdahely díszpolgárává avatják Budahelyi Tibor szobrászművészt, a Kortárs magyar Galéria kurátorát, aki az elmúlt évtizedben számos szobrot, kisplasztikát és érmet gyűjtött össze magyar művészektől a város számára.

Idén első alkalommal adják át a Pro Urbe Juvenis kitüntetést, amelyet a város hírnevét a tanulmányi, alkotói, sport-, kulturális, oktatási, nevelési, tudományos vagy társadalmi területen elért eredményeivel öregbítő, 26 évnél fiatalabb személy kaphat. A városi rendelet értelmében a díjazott személy 500 eurós pénzjutalomban is részesülhet. Rendkívüli esetben elhunyt személynek is odaítélhetik az elismerést in memoriam. Az első Pro Urbe Juvenis díjazott pedig Sághy Péter a tudományok területén elért eredményeiért.

Az ünnepi képviselő-testületi ülésen adják át az Év pedagógusa szakmai és közönségdíját is. Ennek jelöltjei Mgr. Bíró Kornélia, a Kodály Zoltán Alapiskola és a VÁG német-orosz szakos pedagógusa, Mgr. Gáspár Mária, a Vámbéry Ármin Alapiskola fizika-kémia szakos tanítónője, Mgr. Köles Katalin, a VÁG angol szakos tanárnője, valamint Mgr. Mészáros Márta, a Dunaszerdahelyi Magángimnázium szlovák szakos tanárnője. Az Év pedagógusának közönségdíj-jelöltjeire ITT szavazhat, a tavalyi győztes Penzinger Ivánra, a Dunaszerdahelyi Magángimnázium tanárára leadott szavazatok nem számítanak.

-para-