Levették a napirendről a Dunaszerdahely biztonsági helyzetével kapcsolatos határozatot

2014. június 25. - 20:58 | Régió

A képviselő-testület keddi ülésének egyik napirendi pontja volt Dakó Sándor és Benkóczki Vendel Híd-képviselők határozati javaslata.

Levették a napirendről a Dunaszerdahely biztonsági helyzetével kapcsolatos határozatot

A javaslat megfogalmazása szerint a testület mély nyugtalanságát fejezte volna ki amiatt, hogy „az utóbbi időben a város területén ismételten történtek az emberélet és testi épség ellen elkövetett legsúlyosabb bűncselekmények”. A javaslatot eredetileg a májusi plénumra terjesztették volna be, csak az a két frakció megegyezésének hiányában elmaradt. Amint azt Dakó kifejtette, két konkrétabb eset indokolja egy ilyen határozati javaslat elfogadását, mégpedig a húsvéti ünnepek alatt a belvárosban történt gyilkosság, egy további súlyos testi sértés, valamint a bűnügyi helyzet általános romlása.

A javaslattal egyúttal megbízták volna a polgármestert, hogy készítsen egy jelentést a dunaszerdahelyi biztonsági helyzetről a város szemszögéből, belefoglalva a legsúlyosabb biztonsági kockázatokat, továbbá tegyen intézkedési javaslatokat a bűnözés csökkentésére a város hatásköreihez mérten. Indoklásában kifejtették, hogy bár a bűnözés elleni harc elsősorban a rendőri testület és az ügyészség feladata, ugyanakkor a városnak is a lehetőségeihez mérten részt kell vennie a bűnmegelőzésben.

„Nem azt várjuk a városvezetéstől, hogy küzdje le a bűnözést, mert ez más szervek dolga, viszont az önkormányzati törvény a közrend fenntartását is a városi hatáskörébe helyezi, és a városnak együtt kell működnie a rendőrséggel, és a prevenció az, amely területen a város is sokat tud tenni. Léteznek olyan tartalékok, amelyeket e téren ki lehet használni” – jegyezte meg Benkóczki Vendel.

A. Szabó László alpolgármester, MKP-s frakcióvezető erre reagálva elmondta, hogy emberek életénél és a közbiztonságnál nem lehet fontosabb szempont, és szerinte is foglalkozni kell a kérdéssel, ugyanakkor elhamarkodottnak ítélte a javaslatot, amit „ilyen formában” a frakciójuk nem tud támogatni.

Hájos Zoltán azt mondta, hogy a javaslat meglehetősen durván fogalmaz, ugyanis a helyzet nem horrorisztikus és katasztrofális.

Csiba Tibor városi rendőrparancsnok emlékeztetett, hogy mielőtt átvette a testület vezetését, öten dolgoztak ott hetente háromszor 8 órában, míg ma ennél többen minden nap 24 órában teljesítenek szolgálatot. Kifejtette azt is, hogy a városi rendőrség optimális létszáma 23 volna, amivel a járőrözés különböző formának sűrűségét is emelni tudnák.

Dakó minderre reagálva leszögezte, hogy már azért érdemes volt beterjeszteni a javaslatot, mert vita indult a kérdésben, és foglalkoznak a témával.

A. Szabó módosító indítványában azt javasolta, hogy vegyék le a napirendi pontok közül a határozatot, a képviselők szűk többsége, 21-ből 11 pedig ezzel egyet is értett. Tudni kell, hogy e pillanatban a Híd és függetlenek frakciójából többen voltak az ülésteremben, mint az MKP-sok.

-para-