Onedayfröccsfeszt: „A közönség jelenti azt az elégtételt, amiért érdemes csinálni”

2014. július 15. - 18:03 | Régió

DUNASZERDAHELY – Az elmúlt hétvégén második alkalommal került sor az Authentica szervező iroda rendezésében a Onedayfröccsfesztre.

Onedayfröccsfeszt: „A közönség jelenti azt az elégtételt, amiért érdemes csinálni”

A szabadidős és kulturális programokat ötvöző fesztiválról a főszervező, Dakó Sándor mesélt. „Az idei fesztivál minden elképzelésünket felülmúlta. Természetesen akadtak kisebb hibák, de egy ilyen méretű rendezvénynél, úgy gondolom, ez természetes” – fogalmazott.

A tavaly egynaposra tervezett fröccsfesztivál idén kinőtte önmagát, és már másfél napos programmal várta a résztvevőket. „A határok nélküli kultúra alapvetésére épülő nemzetiségi fesztivált igyekeztünk megrendezni, ezért próbáltuk úgy alakítani, hogy a lehető legtöbb momentumában felfedezhető legyen a Csallóköz és Dunaszerdahely. Egyrészt a fröccs mint egy könnyű nyári ital fogyasztásának nálunk is hagyománya van, másrészt a repertoárt is nagyrészt helyi és régióbeli előadók és zenekarok alkották, kiegészülve magyarországiakkal. Nagymagyarról érkezett a Henry Porter Band, Somorjáról a The Butchers, Dunaszerdahelyen pedig már talán nem kell bemutatni Gyurcsík Tibit, aki ezúttal zenekarostul jött. Rajtuk kívül pedig a szemtelenül fiatal, 12-13 éves fiatalokból álló, rendkívül tehetséges Rock Machine DS is fellépett. Számukra hatalmas motivációt jelent, hogy a Magna Cum Laude előtt játszhattak, és az utóbbi frontemberét, Mező Misit is meglepte, hogy mekkorát zenéltek a fiúk hatezer ember előtt, és mekkora ovációban részesültek” – fejtette ki a főszervező. Hozzátette, hogy köszönet illeti a szombati gyermekprogramok szervezőit, az Életfa polgári társulást, valamint a két nap műsorvezetőjét, Garami Gábort és Abaházi Csabát. Kiemelte továbbá a pécsi Band of Streets nevű utcazenész bandát, akik a programok szüneteiben fokozták a hangulatot azzal, hogy nem színpadról, de az emberek között járkálva játszottak fúvós és ütős hangszerek bevetésével különböző ismert dalokat. Ezzel pedig nemcsak a fesztivál közönségét, de a városban sétálókat és a termálfürdőbe érkezőket is megörvendeztették.

Magna Cum Laude

Pénteken este a Ladánybene 27, míg szombaton a Magna Cum Laude is egy pompás koncertet adott. „Hatalmas show volt, a fénytechnika és a LED fal, amelyen szintén követhető volt a koncert, hozzájárultak az élményhez” – húzta alá Dakó. Kitért arra is, hogy a Magna koncertje után Mező Misivel és Garami Gáborral sorsolták ki a tombolát, melynek győztese dubai utat nyert, utána pedig a Garami Funky Stars csapott egy elképesztő bulit.

Dakó elárulta azt is, hogy a fesztivál péntek délutáni kezdete előtt egy órával különböző hatósági szervek ellenőrei lepték el a rendezvényt. „Nyilván hivatali kötelességük ellenőrzést tartani az ilyen akciókon, de ez esetben az árusokat is meglepte, hogy mekkora intenzitással érkeztek a fesztiválra. Egyébként örülünk annak, hogy néhány apróbb hiányosságot leszámítva mindent rendben találtak. Ügyeltünk arra, hogy a szükséges engedélyek és a pénztárgépek is rendben legyenek, és eleget tegyünk a higiéniai követelményeknek is. Összességében elmondhatom, hogy ez sikerült. Sajnos voltak, akik még az utolsó pillanatban is megpróbáltak keresztbe tenni, de én azt hiszem, hogy az a mintegy száz ember, aki a fesztivál személyzetét alkotta, és önkéntes alapon tett meg mindent azért, hogy ez ilyen minőségben létrejöjjön, nem érdemelte meg ezt. Különösen pedig a közönség nem, amely a gyér dunaszerdahelyi rendezvényfelhozatal közepette szeretett volna kikapcsolódni egy kicsit. De számunkra a közönség és a felőlük érkező, gyakorlatilag kizárólag pozitív visszajelzés jelenti azt az elégtételt, amiért érdemes csinálni” – figyelmeztetett Dakó Sándor.

A fesztiválon nem szedtek közvetlen belépőjegyet, ellenben a résztvevők egy tombolajegy megvásárlásával támogatták a rendezvényt. Megtudtuk, hogy összesen mintegy négyezer tombolát adtak el, további 1500-2000 darabot pedig a szponzorok és a szervezésben, valamint a lebonyolításban résztvevő önkéntesek és családjaik kaptak. Az így befolyt összegből a fellépők honoráriumát, illetve a rendezvény technikai kivitelezésének (színpad, hang- és fénytechnika, stb.) biztosítását fedezték.

A fesztivál „vérkeringésének” legalapvetőbb eleméből, a fröccsből összesen kb. 12 500 kelt el.

Az Onedayfröccsfeszt előtt és alatt lehetett licitálni a Roger Federer világhírű teniszező autogramjával ellátot wimbledoni sportsapkára is. 170 euróig emelkedett a licit, ezt az összeget a dunaszerdahelyi gyermekotthon, illetve az egyesített speciális iskola kapja meg.

Dakó Sándor beszélt a jövőbeni tervekről is. Elmondta, hogy jövőre az ideihez hasonló időpontban és ugyanezen a helyszínen szeretnék megtartani a III. Onedayfröccsfesztet. „Legalább ugyanezt a minőséget szeretnénk biztosítani a jövőben is. Tudjuk, hogy akadtak kisebb hibák, megpróbálunk azokon is csiszolni még. Terveink szerint tovább színesítjük majd a programot is, mindenekelőtt két új momentummal. Ezekről egyelőre annyit árulnék csak el, hogy a fesztivál vérkeringésébe laza formában szeretnénk beiktatni egy etno blokkot, népies hangulatot, illetve a színházat, egy „kétnapos” musical keretében. Egyfajta közép-európai kavalkádot varázsolnánk ide, de többet egyelőre nem mondanék. A cél továbbra is az, hogy a haverok, buli és a fröccs jegyében lazuljunk, fesztiválozzunk egyet” – zárta mondandóját.

(-)