14,5 tonna dohányt semmisítettek meg a vámosok Nagymegyeren

2014. augusztus 15. - 13:51 | Régió

A vámosok felügyeletével 14 555 kilogramm dohányt semmisítettek meg mezőgazdasági hulladékkal keverve Nagymegyeren.

A nagy mennyiségű illegális dohányt még tavaly májusban foglalták le egy Csenke és Tonkháza közti, elhagyatott, egykori mezőgazdasági szövetkezeti épületben - közölte Iveta Švárna, a Nagyszombati Kerületi Vámhivatal szóvivője.

Elmondta azt is, hogy a dohányt 138 kartondobozban tárolták a nyitott raktárépületben, mielőtt rátaláltak a hatósági szervek.

A dohány egy csenkei cég tulajdona volt, amely viszont nem tudta felmutatni annak eredetét, sem azt, hogy miként jutott hozzá.

Iveta Švárna figyelmeztetett, hogy a dohányáru után fogyasztási adót kell fizetni, ilyen mennyiségű termék illegális értékesítése esetén pedig az állam 1,035 millió eurónyi adóbevételtől esne el. A lefoglalt mennyiségű dohány kb. 15 millió szál cigaretta előállítására elegendő.

Elárulta azt is, hogy ilyen esetben a tulajdonos lehetőséget kap arra, hogy egy megszabott határidőn belül elhárítsa az áruval szemben felmerült kételyeket, amennyiben viszont ez nem történik meg, az állam végérvényesen lefoglalja azt, ami után pedig a vámhivatal kötelessége megsemmisíteni, mégpedig a tulaj költségére. "Mivel bűncselekményről van szó, a Pénzügyi Igazgatóság nyomozótisztje eljárást indított az ügyben" - mondta.

TASR/para

Címkék: vámosok, dohány