Augusztus 20.: Berényi szerint a felvidéki magyarok a rendszerváltást se nyerték meg

DUNASZERDAHELY – Szent István ünnepe alkalmából megemlékezést tartottak Dunaszerdahelyen is.

Augusztus 20.: Berényi szerint a felvidéki magyarok a rendszerváltást se nyerték meg

A megemlékezésen a város képviseletében Hájos Zoltán polgármester mondott beszédet, majd őt Berényi József megyei alelnök és MKP-elnök követte. Az eseményen részt vett Morován Zsolt, Magyarország pozsonyi nagykövetségének konzulja, a város képviselői, Csicsai Gábor, a Híd párt parlamenti képviselője, az MKP és a Híd regionális és helyi szervezeteinek, az egyházak, a városi intézmények és civil szervezetek képviselői.

Hájos Zoltán idézett István irály fiához, Imréhez idézett intelmei közül néhányat, amelyek szerinte ma is megállnák helyüket. „Példának hozta fel Rómát, amely azáltal lett erős, hogy különböző nyelven beszélő, különböző szokásokkal bíró és különböző fegyvereket használó idegeneket fogadott be, mert gyenge és esendő az az ország, melynek csak egy nyelve és szokása van... Megparancsolja fiának, hogy országában gyakoroljon kegyességet, irgalmat, türelmet, alázatosságot, mértékletességet, szerénységet, becsületességet és szemérmességet. István intézkedései bebizonyították, hogy szilárd alapokra építette az országot. Annak ellenére, hogy voltak gyászos időszakok is, az ország ezer év elteltével is létezik” – emlékeztetett. Wass Albertet idézve Hájos a magyarokat arra intette, hogy „váljatok nemzetté, ahol nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba, hanem az, hogy ki mennyi jót, hasznosat tud cselekedni a magyar közösségért”.

Paraméter-felvételek

Berényi József Szent Istvánra utalva arra emlékeztetett, hogy kevésszer mondjuk el, milyen jó nekünk olyan szempontból, hogy van számos olyan követnivaló példánk, akit mások is tisztelnek”. „Szent István állama befogadó és toleráns állam volt. Intelmei olyan morális tartásra köteleztek minden uralkodót, amelyből kilépni nem lehetett” – szögezte le. Figyelmeztetett, hogy idén az I. világháború kitörésére is emlékezünk, ami „pontot tett a Szent Istváni álom, állam végére”. „Az I. világháború győztesei ezt az államot nem megfelelő konstrukciónak tartották, és megszüntették. Nem egy mércével mérték az itt élő népek és nemzetek jogait” – mondta.

Berényi kijelentette, hogy idén ünnepeljük a rendszerváltás 25. évfordulóját is. „Nem vagyunk a rendszerváltás győztesei mi, felvidéki magyarok. Mert ha azok lennénk, akkor nem lennénk 110 ezerrel kevesebben. A rendszer, ami Szlovákiában kialakult, látszatmegoldásokat biztosít számunkra, látszat-megmaradási lehetőségeket, ilyen keretek között fennmaradásunk veszélyeztetett. Ki kell mondani 25 évvel a rendszerváltás után, hogy változásokra van szükség az állami politikát tekintve. Szent István sem lett volna sikeres, ha nem lett volna jövőképe, bátorsága és hite, hogy megvalósítsa tervét, a megmaradás államát” – hangsúlyozta.

A politikusok beszédei után a résztvevők koszorúkat helyeztek el a Szent István emlékműnél.

-para-