PRO URBE-DÍJAK: "Bólints, Laci! Ezt kiabálták a lelátóról, és meg is hálálta a nézőknek!"

2014. augusztus 21. - 08:21 | Régió

Dunaszerdahely – Idén immár ötödik alkalommal adták át az augusztus 20-i ünnepi önkormányzati ülésen a városi kitüntetéseket.

PRO URBE-DÍJAK: "Bólints, Laci! Ezt kiabálták a lelátóról, és meg is hálálta a nézőknek!"

Hagyományosa elsőként a város díszpolgára címet nyújtották át, amely olyan, Dunaszerdahelyen kívül élő jelentős személyiségeknek ítélhető oda, akik sok éves tevékenységükkel járultak hozzá a város fejlődéséhez, gyarapításához, hírnevének terjesztéséhez. Idén Budahelyi Tibor szobrászművészt nevezték ki Dunaszerdahely díszpolgárává. Budahelyi Tibor Ausztriában született, a 70-es évektől foglalkozik szobrászattal. A 70-es években találkozott Csiky Tibor szobrász és éremművésszel, aki nagy hatással volt művészetére, és akit ma is mesterének tekint. Több művésztelep és a győri grafikai biennále munkájában is részt vesz, 1994-től pedig a Magyar Szobrász Társaság vezetőségi tagja, 1989-től szabadfoglalkozású művész.

Paraméter-felvétel

Budahelyi Tibor

Műveinek anyaga elsősorban a vas, amelyet ipari technológiákkal munkál meg, több közülük zenei inspirációra született. Erős kötelék fűzi Dunaszerdahelyhez, életműve jelentős részét a Kortárs Magyar Galériának ajándékozta, továbbá az elmúlt évek során 20 nagyméretű szobrot, több mint 200 kisplasztikát és több mint 100 érmet gyűjtött össze jeles magyar művészektől Dunaszerdahely számára. Az ő szobrai megtalálhatóak a termálfürdőben és a Vermes-villa parkjában is.

Pro Urbe-díjat vehetett át az ünnepségen Rummer Mária, a dunaszerdahelyi kórház újszülött osztályának nyugalmazott főorvosnője a csecsemő- és gyermekgyógyászat, valamint az egészségügyi felvilágosítás terén kifejtett kimagasló munkájáért. Rummer Mária a 60-as évek közepétől vezette az újszülött osztályt, és jelentős eredményeket ért el az édesanyák felvilágosítása terén is. Gyakran összehívta őket, hogy elmagyarázza nekik a szoptatás előnyeit, és szerepe volt annak a rendszernek a bevezetésében, mely szerint már a szülőszobában az édesanya mellére helyezik az újszülöttet.

Paraméter-felvétel

Oláh Attila és Hájos Zoltán

Pro Urbe-díjban részesült az idén 60 éves Csallóközi Néptáncegyüttes is. A díjat Oláh Attila, az együttes jelenlegi művészeti vezetője vette át. A néptáncegyüttes 1954-ben alakult Pozsonypüspökin. Székhelyét később Somorjára, majd Dunaszerdahelyre helyezte át. A csoport vezetői voltak: Strieženec Horváth Rudolf, Quiittner János, Dudek Ferenc, Brandl Ferenc, majd tavaly őszi halála óta Oláh Attila.

In memoriam Pro Urbe-díjjal tüntették ki Tóth Lászlót, a DAC legendás Audi - Tóth - Majoros támadósorának centerét, aki nyolc idényt töltött a sárga-kékeknél, a Szlovák Nemzeti Liga kétszeres gólkirálya volt, míg a második ligában 106 mérkőzésen 68 gólt szerezve klubrekordot ért el. A díjat az egykori labdarúgó özvegye, Tóth Gertrúd vette át. „Mindenki így ismerte, hogy Tóth Laci. Bólints, Laci! Ezt kiabálták a lelátóról, és meg is hálálta a nézőknek. Minden erejével és tudásával a DAC csapatát, a dunaszerdahelyi népet szolgálta” – fogalmazott Tóth Gertrúd.

Idén első alkalommal adják át a Pro Urbe Juvenis kitüntetést, amelyet a város hírnevét a tanulmányi, alkotói, sport-, kulturális, oktatási, nevelési, tudományos vagy társadalmi területen elért eredményeivel öregbítő, 26 évnél fiatalabb személy kaphat. Az első Pro Urbe Juvenis díjazott pedig Sághy Péter, a Dunaszerdahelyi Magángimnázium diákja lett. A fiatal tehetség érdeklődése középpontjában mindenekelőtt a magfizika áll. Az elmúlt években több versenybe és pályázatba is bekapcsolódott, kiváló eredményeket ért el a középiskolások fizikai és kémiai olimpiájának kerületi, illetve országos fordulóiban is. Az elmúlt tanévben a radioaktivitás élő szervezetre gyakorolt hatását vizsgálta a TUDOK-konferenciára benyújtott tanulmányában, melynek szlovákiai és kárpát-medencei döntőjében is kategóriagyőztes lett, a nyáron pedig egy pályázat elnyerésével egy hónapot tölthet az Oxfordi Egyetem neurobiológiai kutatóintézetében. Jelenleg is ott tartózkodik, a díjat édesanyja vehette át.

Paraméter-felvétel

Medgyes Renáta

Az említett díjakon kívül, amelyekről a képviselő-testület határoz, hárman Polgármesteri díjban részesültek. Ez utóbbiakról Hájos Zoltán döntött. A három díjazott egyike Medgyes Renáta atléta, távolugró, sokszoros szlovák bajnok, a 2010-es barcelonai atlétikai Eb hetedik helyezettje. Polgármesteri díjban részesült továbbá Hakszer Tibor, a Dunaszerdahelyi Birkózóklub elnöke, háromszoros csehszlovák bajnok birkózó, veterán világbajnoki ezüst- és bronzérmes. Tanítványai közül Fernyák István két, Kollár Roman egy olimpián szerepelt. Három tanítványa Európa- és világbajnokságról tért haza éremmel. A harmadik polgármesteri díjazott Gémesi György, Gödöllő polgármestere, aki Dunaszerdahely és Gödöllő testvérvárosi szerződésének 20. évfordulója alkalmából vehette át a díjat. Mivel az ünnepségen nem tudott részt venni, így azt már augusztus 15-én átnyújtották neki.

Hagyományosan az augusztus 20-i ünnepségen nyújtják át az Év Pedagógusa elismerést is, melynek idei szakmai jelöltjei között szerepelt Bíró Kornélia, Gáspár Mária, Köles Katalin, Mészáros Márta és Penzinger Iván. A város pedagógusainak döntése alapján a szakmai díjat idén Penzinger Iván, a Dunaszerdahelyi Magángimnázium matematika-fizika szakos tanára, a tavaly első alkalommal meghirdetett pedagógiai közönségdíj győztese vehette át. A közönségdíjas idén Bíró Kornélia, a Kodály Zoltán Alapiskola orosz-német szakos pedagógusa lett.

Paraméter-felvétel

Penzinger Iván Hájos Zoltántól, Bíró Kornélia Antal Ágotátol városi képviselőtől, a díj kezdeményezőjétől vette át a kitüntetést

-para-