Modern orvosi műszerrel bővült a dunaszerdahelyi Sagax klinika

2014. augusztus 23. - 14:22 | Régió

2014 nyarán egy modern készülékkel gazdagodott a dunaszerdahelyi Sagax klinika. Júliustól a páciensek igénybe vehetik az MRI készüléket, aminek segítségével káros sugárzások nélkül a szakértők szinte tökéletes pontossággal képezhetik le testük bármely részét és szervét. Az új orvosi készülékről a klinika radiológusa, MUDr. Lucia Arpášová adott bővebb tájékoztatást a Paraméternek.

Modern orvosi műszerrel bővült a dunaszerdahelyi Sagax klinika

Alig két hónapja, hogy a készülék Dunaszerdahelyen is működésbe lépett. A rövid idő alatt máris több mint ötszáz páciensen végeztek a segítségével vizsgálatot. Mindez ingyenesen történt, mivel a készülék tulajdonosai az Általános Egészségbiztosító (VsZP), valamint a Dôvera és az Union biztosító partnerei is egyben, így az említett biztosítók ügyfelei számára a kivizsgálás teljesen díjmentes marad továbbra is.

MUDr. Lucia Arpášová radiológus arra a kérdésre, hogy miért nem a Dunaszerdahelyi Kórházban helyezték el a műszert, azt válaszolta, hogy a készülék nagy méretére való tekintettel és az üzembe helyezés egyszerűsége szempontjából döntöttek az ugyancsak dunaszerdahelyi Sagax klinika mellett. A klinika emellett minden szempontból kedvezőbb feltételeket biztosít a műszer működtetéséhez. A radiológus hozzátette, ennek ellenére problémamentesen együttműködnek a Dunaszerdahelyi Kórházzal, tehát az ott kezelt betegek számára is rendelkezésre áll az MRI-készülék.

Mi a különbség a CT és az MRI-készülékek között?

Arpášová doktornő elmondása szerint nem lehet határozottan kijelenteni, hogy az MRI hatékonyabb, mint a CT. Például a tüdőbetegségek esetében előnyösebb a CT alkalmazása, mivel az MRI-vel történő vizsgálat esetén a pontos eredmény eléréséhez szükséges a víz jelenléte a sejtekben, a tüdőben található levegő ugyanis nem képes impulzust küldeni a készüléknek.
A CT röntgensugárzással dolgozik, tehát ha kis mértékben is, de káros terhelést jelent a szervezet számára. Ennél az oknál fogva nem alkalmazható gyermekek és terhes nők vizsgálata esetében.

Ezzel szemben az MRI működéséhez elektromágneses sugárzás szükséges, ami nem csak abból a szempontból előnyős, hogy nem bocsát a szervezetbe káros sugárzást, hanem a készülék segítségével létrehozott felvétel is jóval pontosabban szemlélteti a sejtekben végbemenő változásokat. Könnyedén felismerhetőek általa például a női nemi szervek elváltozásai, férfiak esetében a prosztata megnagyobbodása, valamint az operációk utáni szövődmények is. Ezen kívül az ízületek vizsgálatában is rendkívül hatékonynak bizonyul, mivel tökéletes pontossággal képes megjeleníteni a porcok elváltozásait, vagy például az inaknál és további ízületi és izomstruktúrák esetében.


Milyen mellékhatásai lehetnek az MRI készülékkel történő vizsgálatnak?

„Az MRI teljesen fájdalommentes és biztonságos módszere a modern kivizsgálásnak. Semmilyen káros mellékhatása nem ismert az emberi szervezetre.
Mivel azonban a készülék erős mágneses mezővel dolgozik, oda kell figyelnünk arra, hogy a vizsgált páciens testén található-e valamilyen fém tárgy, például piercing vagy az ortopédiai műtétek során beépített stabilizációs anyag. Manapság viszont már odafigyelnek arra is, hogy ezek olyan anyagból készüljenek, ami MRI-kompatibilis. Ezen kívül nem alkalmazzuk a kivizsgálást a szívritmus-szabályozó géppel vagy inzulinpumpával a szervezetükben élőknek, továbbá a terhesség első három hónapjában sem, mivel kockázatos lehet a magzat fejlődésére. Kerülniük kell továbbá a vizsgálatot a nagy fájdalmakkal vagy légzési nehézségekkel küzdő betegeknek, vagy azoknak, akik nehezen viselik el a bezártságot és az egy helyben történő fekvést“ – nyilatkozta Arpášová.

A doktornő elárulta, az esetleges kellemetlenségek kiküszöbölése érdekében minden vizsgálat előtt álló pácienssel egy kérdőívet töltetnek ki, ahol válaszolnia kell az egészségi állapotával kapcsolatos kérdésekre. Ez mindenkinek a saját felelősségén múlik, hogy a kérdőívet pontosan és becsületesen tölti-e ki.


A radiológus hozzátette, az eddigi visszajelzések alapján a páciensek elégedettek az új műszer alkalmazásával, a tulajdonosok pedig örülnek annak, hogy Pozsony, Érsekújvár, Poprád, Malacka és Eperjes mellett immár Dunaszerdahelyen is alkalmazhatják a modern készüléket.

(fl)