Elmaradhatnak a helyhatósági választások Érsekújvárban

2014. augusztus 24. - 17:19 | Régió

A városi képviselő-testület legutóbbi öt ülése közül csupán egy volt határozatképes, mert a legnagyobb képviselői klub, a szlovák koalíció nem vett részt a tárgyalásokon.

A probléma július elején kezdődött, amikor a szlovák koalíció tagjai elhagyták a városi képviselő-testület üléstermét. Ennek oka Andrej Huršan alpolgármester leváltása volt. Helyére a város polgármestere, Pischinger Gejza Martin Starzy képviselőt nevezte ki.

Ezt követően a polgármester július 15-re tette a testületi ülés következő időpontját. A szlovák koalíció képviselői azonban nem jelentek meg a tárgyaláson. Hasonló forgatókönyv játszódott le a július 29-i ülésen is, ahol a szlovák koalíció ismét bojkottálta az ülést.

Augusztus ötödikén megtört a jég: a legnagyobb képviselői klub tagjai már jelen voltak, viszont csupán egyetlen programpontot hagytak jóvá. A városi képviselő-testületnek augusztus 12-én is üléseznie kellett volna, azonban a tárgyalóterem ismét kongott az ürességtől. A polgármester 15 perces várakozás után ismét berekesztette az ülést, majd hozzáfűzte, a rendszeresen hiányzó képviselők törvényt sértenek.

A helyhatósági választásokról szóló törvény értelmében a képviselőknek jóvá kell hagyniuk a helyi választókörzeteket. Ezt a választások előtt legkésőbb 65 nappal kell megtenniük. Amennyiben erre nem kerül sor, a helyhatósági választások Érsekújvárban akár el is maradhatnak.

(TASR, cn)