Rendőrkutyák nemzetközi versenye zajlott Nagyudvarnokban

2014. szeptember 13. - 12:47 | Régió

Szlovákiai, magyarországi, csehországi és lengyelországi rendőrkutyás egységek is meghívást kaptak a nemzetközi megmérettetésre, északi szomszédunk képviselői azonban végeredményben nem tudtak részt venni.

Rendőrkutyák nemzetközi versenye zajlott Nagyudvarnokban

A dunaszerdahelyi városi rendőrség által szervezett kétnapos versenyen 19 rendőrkutya és vezetője hajtott végre különböző feladatokat. A résztvevők Prágából, Ostravából és Haviřovból, Magyarországról az állami rendőrségtől és a Terrorelhárítási Központtól, Szlovákiából pedig Eperjesből (Prešov – városi rendőrség), Nyitráról, Érsekújvárról (VR), Somorjáról (VR) és Dunaszerdahelyről (VR) érkeztek.

Az első napon, csütörtökön, védelmi feladatokat kellett teljesíteniük a kutyáknak, például egy tettest megkeresni és lefegyverezni egy objektumban, illetve a közrend megzavarásánál közbelépni. egy étteremben, valamint a rendőrre támadó egyént lefegyverezni. A második napon, pénteken, az engedelmességi feladatok következtek, ahol különböző utasításokat kellett teljesíteniük az ebeknek, például egy helyben maradniuk, miközben vezetőjük néhány percre elmegy, visszahozniuk egy tárgyat, illetve együtt kúszniuk a vezetőjükkel. A nap végén pedig a menekülő elkövetőt kellett feltartóztatniuk, illetve a lövéssekkel szembeni viselkedésüket is figyelték.

„A bírók azt figyelték, hogy a kutya hogyan dolgozik, hogyan működik együtt, illetve hogy milyen taktikát használ a rendőr” – árulta el Csiba Tibor, a városi rendőrség parancsnoka. Hozzátette, hogy a V4-es országok mindegyikének részvételével első alkalommal szerettek volna versenyt rendezni, éppen ezért sajnálta, hogy a lengyelek végül nem tudtak eljönni.

Közölte azt is, hogy a dunaszerdahelyi városi rendőröknek mintegy féléve van kutyás egységük, Csicsay Csaba révén. Csicsay Ogar névre hallgató jól képzett ebével meg is nyerte az egyik, az engedelmességi gyakorlatok kategóriáját, míg ő maga a kutyavezetők közt a harmadik legjobbként végzett. Kérdésünkre elmondta, hogy az engedelmességi feladatokra való felkészítés körülbelül nyolc hónapig tart.

Az egyes kategóriák és helyezettjeik:

Csapatok: 1. Prága (Daniel Suchopar és Luca, Jiří Rotch és Caro, Michal Rezek ôs Rico), 2. Nyitra (Vladimír Zlejšý és Fida, Juraj Hrušovský és Kubo, Závodský Ferenc és Coner), 3. Magyarország (Holové Vivien és Nexus, Réti Anita és Milán, Németi Béla és Kormos)

Kutyavezetők: 1. Pongrácz István és Whisky (Somorja), 2. Michal Řehor és Exi (Ostrava), 3. Csicsay Csaba és Ogar (Dunaszerdahely)

Engedelmesség: 1. Csicsay Csaba és Ogar (Dunaszerdahely), 2. Katarína Maťašková és Cassie (Haviřov), 3. Závodský Ferenc és Coner (Nyitra)

Védelmi feladatok: 1. Michal Řehor és Exi (Ostrava), 2. Pongrácz István és Whisky (Somorja), 3. Ľubomír Cabák és Caigo (Nyitra)

-para-