Kaja-pia ezerrel a Csallóközi Vásáron - avagy így lakj jól a lehető leggazdaságosabban!

2014. szeptember 19. - 12:18 | Régió

Feltérképeztük a vásári standokat, a legkedvezőbb árakat, a legjobb minőséget - kiszemeltük a legmegfelelőbb szolgáltatásokat a dunaszerdahelyi Hagyományos Csallóközi Vásáron.


Paraméter-felvételek

A Hagyományos Csallóközi Vásár idén sem okozott csalódást a nagyközönségnek, a számokból ítélve legalábbis a csillagos egekig kúszó árak sem riasztották el a szórakozni vágyókat már a rendezvény első napján sem - „egyszer egy évben megengedhetjük…” - hangzott a legtöbb válasz.

A vásári standok nyújtotta kínálatból és szolgáltatásokból szinte bármihez hozzájuthatunk, amire csak szemünk, szívünk vágyik, azonban senki sem vállal azért garanciát, hogy mindez jutányos áron történik. A ruhák, cipők, játékok és egyéb termékek kínálta sorok rengetegében néha elfelejtünk nyitott szemmel közlekedni, így néha az is megesik, hogy csapdába esünk. A ruhafélék árainak néha a közlekedési táblák sem képesek határt szabni, a legtöbb esetben márkaboltok áraival hasonló összegeket kérnek az egyes darabokért, ami meg is látszik a vásárlók érdeklődésén.

Mások cseles trükkökkel, vásárlócsalogató akciókkal próbálják magukra felhívni a figyelmet több-kevesebb (megfigyeléseink alapján inkább kevesebb) sikerrel.

Vásári körutunk elsődleges célja azonban az ételeket kínáló standok feltérképezése volt. Az előző évekhez hasonlóan, természetesen idén sem fogunk éhen halni, ha korgó gyomorral indulunk a vásárba: ínycsiklandó ételek ezrei csalogatják a látogatókat. A gusztusosabbnál gusztusosabb pecsenyék szinte könyörögnek, hogy vegyünk már belőlük, a tökéletes külső azonban néha csalódást okoz, és természetesen az sem mindegy, hogy mindehhez mennyire kell kinyitnunk a pénztárcánkat.

Jakóczi Ildikó, vásári árus elmondása szerint akárcsak az előző éveken, idén is a pecsenye és a sült kolbász a sláger a jóllakni vágyók körében, a vásár első napján ugyanis ezekből fogyott náluk a legtöbb.

Később megtudtuk, nemcsak Ildikónál, de a legtöbb sátorban szintén a pecsenye-sült kolbász párosítás a legjövedelmezőbb, talán a megszokás és az árak miatt is.

Az árak

Amennyiben azt gondolják, hogy nem érdemes a tömegben araszolni, egyik standtól a másikra böngészni az árakat, hiszen mindenhol egyforma értékeket találunk, akkor tévednek. Persze számottevő különbségeket nem találtunk, azonban ha szemfülesek vagyunk, néhány centet vagy akár eurót is megspórolhatunk az ételek megválogatásával, lássuk hogyan!

Ételek

A legolcsóbb sült kolbászhoz 1,50€/10 dkg-ért jutottunk hozzá: a minőséggel semmi gond nem volt, ízletes, ropogós, egyszerűen megfelelő. A középkategóriás kolbászárak 1,70-1,80€ körül mozognak, itt azonban csalódunk kellett. Az előre megsütött kolbászok felhalmozódtak a pulton, amit kérésre mikrohullámú sütőben melegítettek fel a vásárlók számára.
A legdrágább kolbászok 2 euróba kerülnek, itt azonban esetünkben nem volt probléma a frissességgel és a kiszolgálással sem. Az egyes pultokon savanyúságokat is kínálnak a finomságok mellé, amire valóban nehéz nemet mondani.

A pecsenye szintén nagy slágernek számított a vásár első napján. Az árak itt sem egységesek, a legolcsóbb pecsenyéhez ugyanannál a standnál jutottunk, ahol a legolcsóbb kolbászhoz, itt 1,60€/10 dkg-ért vásároltunk ízletes, viszont kissé rágós sült pecsenyét.
A pecsenyeárusítás új formája a zsemlében kapható sült hús, ami több szempontból is elnyerte a tetszésünket: ízletes, teljesen át volt sütve és a fogyasztása sem okozott különösebb gondot abban az esetben sem, amikor már nem találunk ülőhelyet a hatalmas tömegben. A pecsenyét mustárral és sült hagymával dobták fel, ami nyerő párosításnak bizonyult. A zsemlében kapható sültpecsenyéhez valamennyi sátorban (függetlenül a hús tömegétől) 3,50 euróért jutottunk hozzá.

A sült hal került a népszerűségi lista harmadik helyére, amiért már ugyan nagyobbra kellett nyitnunk a pénztárcánkat, sokan mégis ragaszkodtak hozzá. Egy megkérdezett vendég szerint a vásár kihagyhatatlan része a sült hal, ezért egyáltalán nem sajnálja rá a pénzt.

A kínálat a legnépszerűbb termékeken kívül is bőséges: 9 euróért megízlelhetjük a libamáj 10 dkg-ját, 3,50-ért sült kacsa- vagy libacombot, 1,70-ért pedig akár pacalpörköltet is ehetünk.

Tapasztalataink szerint a legtöbben mégsem az olcsó pultokat rohamozták meg, a stand kiválasztásában nagy tényezőt játszott a külalak és a pult esztétikai elrendezése.

Az édességre vágyók is könnyedén találnak fogukra való falatokat az idei vásárban. Kürtöskalácsot valamennyi standon két euróért vásároltunk, míg házi rétest 1, máshol 1,50-ért. A rétesek esetében kapósabb volt az olcsóbb, szemmel láthatóan többen érdeklődtek iránta.

Italok

A csütörtöki nap koraesti szakaszában inkább az alkoholmentes italok, ezen belül is a közkedvelt csapolt kofola dominált. A legolcsóbb kis kofoláért 60 centet, míg a legdrágábbért 90 centet fizettünk. A csapolt nagy sör átlagosan mindenhol 1,20-ba, a kis sör pedig 0,80 euróba kerül.

A vásárok elmaradhatatlan itala, a burcsák természetesen Dunaszerdahelyről sem hiányzott. A legnépszerűbbeknek a nyitrai és a bazini árusok tűntek. Simona Antalová, nyitrai árus elmondása szerint már több mint öt éve járják az országot és népszerűsítik borászati termékeiket. Dunaszerdahelyre érkezve sem csalódtak, hiszen sokan érdeklődnek az általuk készített burcsák iránt.

A burcsákhoz valamennyi sátorban 30 centért, míg a vöröshöz 45 centért jutottunk, az emberek körében pedig népszerűbbnek a bazini termékek bizonyultak.

A borutcában minőségi italok sokasága várja a borkedvelőket. Olyan neves Európa szerte elismert borpincészetek kínálják kóstolásra boraikat, mint a badacsonyi, a villányi, az aradi, a bazini és a búcsi pincészetek. A borutcában elsősorban minőségi szárazborokat kóstolhatunk, amihez kóstolójegyet (0,20€/darab) és kóstolópoharat (1,50€) is kell vásárolnunk.


Nem csak a fiatalok körében bizonyult népszerűnek a feltűnően dizájnos Cool Bar

Összességében tehát kisebb odafigyeléssel és válogatással könnyedén spórolhatunk néhány eurót, ha figyelembe vesszük a standok falára kifüggesztett árjegyzéket és mindemellett a minőséget is előtérbe helyezzük. A dunaszerdahelyi Hagyományos Vásár első napján is hatalmas tömeg gyűlt össze a Városi Sport- és Szabadidőparkban, ami a hétvége hátralévő részében várhatóan még inkább fokozódik majd.

-para-