Panelgyár – beruházás 30 millió euróért

2014. szeptember 21. - 19:33 | Régió

A befektető 30 millió euró értékű beruházást tervez, harmincnyolc hektáron. A terület adásvételi szerződését már megkötötték, a holland cég 300 új munkahelyet teremtene.

Panelgyár – beruházás 30 millió euróért

A holland beruházó már ez év elején Párkányban keresett helyszínt, de itt nem álltak rendelkezésre akkora egységes területek, mint Ebed határában. S hogy még mi minden döntött Ebed mellett?

- Én úgy gondolom, hogy a terület rendelkezik minden olyan technikai paraméterrel, ami ezt elősegíti. Tehát van a területen van közvetlen víz, ott van a 22 kilovoltos villanyvezeték, telefonvezeték is van a területen. Nem messze tőle van a gázvezeték, amire rá lehet csatlakozni, és nem messze tőle ott van az érsekújvári országút, tehát az országút mellett van – mondta el szerkesztőségünknek Nagy Tibor, Ebed polgármestere.

Annak ellenére, hogy az ipari beruházás Ebed kataszterében valósul meg, a párkányi polgármester a projektet az egész régió szempontjából rendkívül pozitív lépésként értékeli.

- Minden olyan beruházást, amely a környezetet nem teszi tönkre, és munkalehetőséget, kereseti lehetőséget ad az embereknek, meg kell ragadni – mondta Ján Oravec és hozzátette, még az év elején őt keresték meg a befektetők, mert Párkányban szerették volna az üzemet felépíteni, de itt nem találtak alkalmas helyszínt. Ekkor ő mint a Déli Régió elnöke levitte őket Ebedre, ahol már régen árulták ezt a telket. Oravec szerint komoly cégről van szó, és olyan környezetvédelmi technológiával dolgoznak, amely Hollandiában és Németországban is megállja a helyét. Oravec úgy fogalmazott, Párkányban és környékén ritka a komoly befektető, ráadásul akik eddig itt megjelentek, azok mind állami támogatásra vártak, vagy az uniós alapokat szerették volna megcsapolni. Az Yssel saját erőből ill. bankhitelből építkezik majd.

A befektető nagy méretű gyártócsarnokokkal számol, de prioritás volt a Duna közelsége is. Viera Dingová, az Yssel ügyvezető igazgatója elmondta, a Duna közelsége fontos számukra, miként a párkányi vasúti csomópont és az érsekújvári főút közelsége is.

– A Duna mentén a rendszerváltásig több panelüzem is működött, úgyhogy szerintünk a szükséges know-how megvan. Olyan speciális óriáspaneleket fogunk gyártani, amelyekből főleg nagyobb középületek épülhetnek fel, akár egy hónap alatt. A panelek belsejében vezethető az összes mérnöki hálózat, ráadásul könnyen átalakíthatóak ezek az épületek, mert nincs szükség porral, piszokkal, törmelékkel járó munkára. Ilyen panelekből épülhet iskola is - de például ez átalakítható akár kórházzá is. A legkorszerűbb technológiával gyártunk majd – taglalta az igazgató.

A beruházó az első szakaszban 150, a gyártás beindulásával 3OO munkahellyel számol, a munkásokat elsősorban a párkányi régióból toborozza. Az első gyártócsarnokok a tervek szerint a jövő év második felében kezdenek el termelni.

Az Yssel egyébként már Tótmegyeren és itt, Párkányban is termel, Párkányban például betonacél elemeket, ezen kívül Hollandiában és Németországban is vannak üzemeik. Az Ebed határában épülő komplexumot három szakaszban építik meg, az igazgatónő szerint az építkezés jövő tavasszal kezdődik el. Az óriáspanelek iránt főleg Németországban és Hollandiában van kereslet, ezért kezdetben a termelés kilencven százaléka exportra megy. Főleg építőipari munkásokat, ácsokat, szakembereket foglalkoztatnak majd.

Az Yssel az építkezési engedély kiadása után, ill. a vonatkozó legiszlatív engedélyeztetési eljárás után kezd hozzá a gyárépítéshez. Ha minden jól megy, a jövő év végén már 15o ember dolgozhat az első csarnokban.

-br-