Petícióval tiltakoznak a nagymegyeriek a tervezett mega-sertésfarm ellen

2014. szeptember 22. - 08:58 | Régió

A nagymegyeri Dan-Slovakia Agrar több tízezres sertésfarmot tervez létrehozni a város határában.

Petícióval tiltakoznak a nagymegyeriek a tervezett mega-sertésfarm ellen

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Szlovákiában működő dán agrárcégek több helyen, Palárikovo és Ipolyszakállos mellett is hatalmas sertésfarmokat kívánnak létrehozni. Ez a terve a Nagymegyer melletti farmot működtető Dan-Slovakia Agrar cégnek is, ami ellen azonban helyiek petíciót nyújtottak be.

A dán cég több hektárnyi területet vásárolt meg Nagymegyer határában, ahol mintegy 30 ezres kapacitású sertésfarmot hozna létre. Az állatokat több tucat százméteres istállóban tartanák.

Varga Márta, a petíciós bizottság tagja a Joj televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy már ma hatalmas a bűz a környéken, pedig jelenleg "csak" egy 1500 tehénnel gazdálkodó farmot működtetnek.

Csicsay Péter szakember pedig úgy nyilatkozott, hogy nem is az állatok mennyiségével volna a legfőbb gond, hanem az általuk "kitermelt" ürülék koncentrációjával. Varga Márta hangsúlyozta, hogy a Csallóköz alatt Európa legjobb minőségű ivóvize található, amit nem szabadna a sertésvizelettel és ürülékkel tönkretenni.

Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet szóvivője közölte, egyelőre hozzájuk nem érkezett semmilyen bejelentés ezekről a tervekről, vélhetően azért, mert egyelőre elméleti síkon mozognak.

A Hospodárske noviny napilap korábban közölte, a dán cégek számára elsősorban két okból vonzó Szlovákia. Stanislav Nemec, a Szlovák Agrárkamara szóvivője szerint először is itt építhetnek megafarmokat, amit tekintettel a környezetvédelmi normáikra Dániában nem engedélyeznek. Másrészt pedig kedvükben járhatott Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) földművelésügyi miniszter is azzal az ígéretével, hogy az idei évtől a sertéstenyésztő gazdák is kedvezőbb agrártámogatásban részesülhetnek az euróalapokból.

Noviny/para