Hatalmas repülőgépek szelték át az eget Érsekújvár felett

Az érsekújvári Aeroklub jóvoltából szombaton rendezték meg a városban már hagyománnyá vált és nagy népszerűségnek örvendő repülős napot. Ezúttal is közönségcsalogató volt a program, hiszen a híres MIG-29 vadászgépek mellett többek között láthattuk az elnök JAK-40 típusú különgépét is.

Hatalmas repülőgépek szelték át az eget Érsekújvár felett

Látogatókat már reggeltől fogadtak a város repterén, a kalandvágyók és legfőképp, akik nem kímélték pénztárcájukat, akár a fellegekből is megnézhették Érsekújvárt a sétarepülések során. A hivatalos program délben kezdődött, amikor Bell-206, MI-117 és Gazelle típusú helikopterekkel szórakoztatták a közönséget. 


Idén is hatalmas volt az érdeklődés


Sétarepülés

A műsorról nem hiányozhatott a már megszokott rendőrkutya-bemutató sem. Az alábbi videóban megtekinthetjük, miként támadják meg az ebek mit sem sejtő áldozatait. 

Adrenalinban nem csak a fellegekben látottak után bővelkedhettünk, hanem a szárazföldön is: egy kommandós akció során szemügyre vehettük, hogyan dolgoznak a tűzszerészek, majd egy hatalmas robbanás következtében megsemmisítették a robbanóanyagot.

A hatalmas MIG-29 vadászgépek egyik pillanatról a másikra jelentek meg a közönség felett, hogy fülsiketítő bemutatót tartsanak. 

A 2014-es repülős napon újból tiszteletét tette a műrepülő Európa-bajnok és Guinness-rekorder, Veres Zoltán, aki nem csupán szólóban bravúrozott az égen, hanem közös bemutatót is tartott a DELFIN L-29 pilótáival is, ami igazi világszámnak számított, hiszen Szlovákiában ilyenre ezelőtt még nem volt példa.


Veres Zoltán


Felszállás előtt


DELFIN L-29 


Veres Zoltán a fellegekben

A DELFIN L-29 egyébként meglehetősen közel parkolt a közönséghez, így indulásakor azok is megtapasztalhatták sugárhajtásának valódi erejét, akik a felszólítás ellenére sem hátráltak a géptől.

A nap egyik meglepetése volt az elnöki különgép, a JAK-40 típusú utasszállító megjelenése volt. 


Az elnöki gép az MI-117 helikopter kíséretében

Ezt követően csoportos akrobatikus bemutatót láthattunk az égen, melynek során négy Z 226 RST típusú gépek ejtették ámulatba a látogatókat. A bemutató előadása nagy pontosságot igényelt a pilóták részéről, hiszen a gépek csupán két méternyi távolságban repültek egymástól. 

Később előbukkantak a fellegekből a szlovák hadsereg katonái, akik ejtőernyőkkel landoltak az érsekújvári reptéren.

Végül pedig a Retro Sky Team jóvoltából testközelből is átélhettük a második világháború borzalmait

-para-