Aradi vértanúk napja – „Jogos harc sosincs hiába”

2014. október 6. - 20:37 | Régió

DUNASZERDAHELY – 165 évvel ezelőtt végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát .

Aradi vértanúk napja – „Jogos harc sosincs hiába”

Erre emlékezett Dunaszerdahelyen a városvezetés, a városi önkormányzat, intézmények, pártok, egyházak, és civil szervezetek képviselői. Az eseményen részt vett Magyarország pozsonyi nagykövetségének első tanácsosa, valamint Csicsai Gábor és Érsek Árpád (mindketten Híd) parlamenti képviselők is. A megemlékezésen közreműködött Boráros Imre Kossuth-díjas színművész is.

Az eseményen beszédet mondott Hájos Zoltán (MKP) polgármester, aki figyelmeztetett, hogy ma nemcsak azokra emlékezünk, „akik a hóhér keze által haltak meg Aradon, hanem azokra is, akik a csatákban estek el”. „Ezzel bizonyítjuk, hogy fontos számunkra az őseink iránti tisztelet, és az együvé tartozás kifejezése” – szögezte le.

Kovács László történész szerint „a forradalommal és szabadságharc ismert és névtelen hőseinek köszönhetően kivívtuk az emberiség jobbik felének csodálatát”. „Egy jobb és igazságosabb társadalomért hősi halált haltak, de önfeláldozó szellemiségük máig hat” – húzta alá. Úgy véli, az aradi és a többi vértanú halálának értelmét az adja, hogy a „jogos harc sosincs hiába, és a levert forradalom is előmozdítja a történelmet. A magyar nemzet vérrel írta fel az emberiség emlékezetébe, hogy ezt akratuk, ezért akartuk, ennyit tudtunk áldozni.”

Hangsúlyozta, hogy a forradalom hősei megmutatták, „hogy a magyarság tud harcolni a saját, de más népek szabadságáért is, hisz olyan áldozatokat hozott az európai népek szabadságának oltárán, melyre egy ilyen kis néptől korábban nem volt példa”.

A megemlékezés koszorúzással és gyertyagyújtással zárult.

-para-