VÁLASZTÁS: Két nagy csallóközi község, ahol már most ismert a következő polgármester

2014. október 16. - 09:19 | Régió

EKECS / LÉG – Ekecsen egyetértésre jutott az MKP és a Híd, Légen pedig már 4 éve is csak egy jelölt volt.

A négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon még nagy csata bontakozott ki az MKP és a Híd pártok között az egyik legnagyobb csallóközi faluban, a közel 3700 lakosú Ekecsen. Polák László azonban a 2006-os után a 2010-es választáson is győzni tudott, ráadásul legutóbb nagy fölénnyel, ugyanis kétszer annyi (1103) szavazatot gyűjtött, mint az egyik független ellenfele (556), Bogár József. A Híd jelöltje, Lukovics László akkor jócskán lemaradva, 156 szavazattal lett harmadik.

A településen azonban idén megegyezésre jutott a szlovákiai magyarokat is képviselő két párt, és mivel más nem fejezte ki indulási szándékát, már most ismert, hogy a 44 éves gépészmérnök, Polák László folytathatja polgármesteri tevékenységét Ekecsen.

A 11 tagú képviselő-testületet jelenleg 5 független, 4 MKP-s és 2 Híd-képviselő alkotja. Az idei önkormányzati választásokon azonban csak az MKP állít jelölteket, mégpedig teljes listát. Nyolc további jelölt függetlenként indul.

Ők azok:

MKP: Bíró Mónika, Lakatos Tamás, László Tamás, Lukovics Zoltán, Németh Frigyes, Tomášová Erzsébet, Varga Gyula, Algeyer Rozália, Farkas Mária, Inczédi Gábor, Nagy Viktória.

Függetlenek: Dosztál Vince, Ferenczi Jenő, Lakatos Vendel, Nagy Anikó, Veres Tibor, Csepy Piroska, Domonkos Zoltán, Kiss Tamás.

Ugyancsak nem várható polgármesteri kampány a 2600 lakosú Légen, ahol 2010 után ismét függetlenként és egyedüliként indul a polgármesteri címért Szitási Ferenc.

A kilenctagú képviselő-testületbe ugyanakkor három és félszeres a túljelentkezés, többen szeretnének bejutni, mint négy éve (akkor 23-an, most 30-an). Jelenleg 5 MKP-s, 2 SDKÚ-s, 1 KDH-s és 1 független képviselő ül az önkormányzatban.

A november 15-én esedékes választásokon összesen négy párt indít jelölteket, a Híd nyolcat, az MKP- ötöt, a Smer kettőt, a KDH pedig egyet.

Íme a névsor:

Híd: Csiba Vince, Czíferyová Magdaléna, Janák Szilvia, Nagy Lajos, Németh József, Rigó Tibor, Szászi Imre, Peter Šnegoň.

MKP: Helész Zsolt, Janák Imre, Nagy Gábor, Nagy László, Varga István.

Smer-SD: Bindics István, Czifery Zoltán

KDH: Janka Tomčalová

Függetlenek: Ján Ajpek, Besnyei István, Bors Roman, Csiba Balázs, Csölle József, Štefan Kollár, Németh László, Pálfy Péter, Szalay Roman, Szitás Richard, Tamášová Karácsony Katalin, Tóth Endre, Tóth Lukáš, Varga György.

-para-