Szétszedették a Híd sátrát Dunaszerdahelyen – a város szerint nem elég a bejelentés

2014. október 23. - 16:01 | Régió

DUNASZERDAHELY – A városi rendőrség bontatta le a Híd párt járási szervezetének sátrát a Vámbéry téren szerdán.

Szétszedették a Híd sátrát Dunaszerdahelyen – a város szerint nem elég a bejelentés

A párt szabadtéri (kampány)rendezvény keretén belül látta vendégül a lakosokat. A gyerekeknek arcfestési és rajzolási, az időseknek vérnyomás- és cukorszintmérési lehetőséget nyújtottak, és gulyást is főztek a Vámbéry téren, a katolikus templom mögött. A városi rendőrség egysége azonban lebontatta a téren felállított sátrat.

Csiba Tibor városi rendőrparancsnoknál érdeklődtünk, hogy miért. „A szervezők nem rendelkeztek közterület-foglalási engedéllyel, amire a vonatkozó városi rendelet és törvény szerint is szükség van. A rendőrök a törvény szerint jártak el” – fogalmazott.

A Híd párt járási szervezete október 16-án több akcióját is bejelentette a városházán, mégpedig lakossági találkozóként. Ezt megerősítette Pápay Zoltán, a városi hivatal illetékes osztályának vezetője is. E-mailben elküldött állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy kiegészítést kértek a bejelentőtől, mert „nem tüntette fel pontosan a közterület felhasználásának pontos helyét, amely egyrészt fontos a területhasználati helyiadó-kirovás, másrészt a közlekedésbiztonság szempontjából”. Kifejtette, hogy ezt az eljárást az indokolta, hogy a vonatkozó törvény szerint a választási kampány csak október 29-én kezdődik, és mivel nem érkezett válasz a kérésükre, „a városi hivatal nem tudott kiadni érvényes végzést az általuk kérvényezett közterület használatára”.

A Híd párt beadványában az szerepelt, hogy rendezvényüket a római katolikus templom melletti téren tartanák. Úgy vélik, nem egyértelmű, hogy a bejelentés nem elegendő egy ilyen akcióhoz.

Pápay közölte azt is, hogy a szervezőknek nem volt engedélyük a közegészségügyi hivataltól sem ételek és italok kínálatára sem, ezért szerinte a rendőrség jogosan lépett fel.

A városi rendőrség közbelépéséről videót is töltöttek fel a YouTube-ra:

-para-