Ifjú Szivek: Sok kísérletezés zajlik

2014. november 6. - 09:22 | Régió

Beszélgetés Gálik Gáborral, az Ifjú Szivek Táncszínház tánckarvezetőjével.

Néhány hete Dunaszerdahelyen is nagy sikert aratott a Hontalanítás. Ti hogy éltétek meg?

Még most is megborzongok, ha a nézők arcára gondolok az előadás végén. Nekünk sem könnyű, pedig ez már legalább a harmincadik előadás volt.

Miben látod az előadás töretlen sikerét?

Talán a téma pontos és egyedi megfogalmazásában. Eleinte mi sem hittük, hogy az emberekből a néptánc effajta színpadraállítása ilyen mély érzéseket is képes kiváltani. Sebészien pontos koreográfia, nagyon megterhelő. Nem fizikai, hanem pszichikai szempontból.

Tánckarvezetőként is részt veszel az együttes munkájában?

Igen, a tánc mellett már harmadik éve segítem a koreográfus munkáját. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy korom ellenére, ilyen felelősségteljes munkám lehet. Jól esik az elismerés.

Hogyan kerültél Dunaszerdahelyre?

Nagyon egyszerű: a feleségem szerdahelyi. (nevetés)

A Szivekben ismerkedtetek meg?

Igen. Miután eljöttem Zselízről, a Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttesből, Pozsonyban, a Duna utcai gimnázium etnográfiai osztályában tanultam tovább, Klaudi két évfolyammal alattam járt. Tizenhét éves koromtól már teljes állásban dolgoztam a Szivekben. Ő két évvel később, szintén gimnazistaként lett hivatásos táncos. Idén májusban összeházasodtunk. Három éve együtt vezetjük a táncszínház ifjúsági csoportját is.

Mi a feladata egy tánckarvezetőnek?

A műsoron lévő koreográfiák szinten tartása és az egyes szólamok utántanítása mellett, a tánckar, főleg a férfitánckar felkészítése különböző táncanyagokból.

Mi szerint válogattok?

Ezt a reportoáron lévő műsorok határozzák meg. Az éves dramaturgiai terv alapján már előre tudni lehet, hogy milyen koreográfiák készülnek, és a már meglévők közül melyek maradnak színpadon. Mindemellet napi szinten konzultálunk. Sok kísérletezés zajlik, mire valami a nézők elé kerül.

Kifelé nem tűnik ennyire bonyolultnak a dolog.

Akkor jó, mert pont ez lenne a cél. A táncok hiteles elsajátítása, színpadra állítása, a témaválasztás, a rengeteg ötlet, ötletelés valamint a folyamatosan új koreográfiai megoldások keresése sok-sok munkával jár. Hégli Dusan ennek igencsak nagy mestere. Nagyon inspiráló vele dolgozni, mindig van még egy ötlete. Az egyre ritkábban hallható élő zene, az autentikus hangzásvilág és mozgáskultúra mindig új és új megközelítésben kerül a nézők elé. Az Ördög tánca, a Hontalanítás vagy a Felvidéki Kakukktojás nagyon másról szól. A munka minden fázisában benne van a keze és ez látszik is. Ettől lesz mindig minden műsor látványában és tartalmában is egységes. Szerintem az Ifjú Szivek Táncszínház pont ezért egyedi. Én is ezért vagyok itt. (mosoly)

Az Ifjú Szivek Táncszínház előadásait legközelebb november 7-én Somorján és november 9-én Taksonyban láthatják. További info: www.ifjuszivek.sk

PR