Egy csenkei véradó lett idén „százados”

2014. november 7. - 18:16 | Régió

DUNASZERDAHELY – A Szlovák Vöröskereszt területi szervezete csütörtökön este adta át a Janský- és Kňazovický-érmeket, valamint egyéb kitüntetéseket.

Egy csenkei véradó lett idén „százados”

A Szlovák Vöröskereszt mintegy 4700 tagjával az egyik legnagyobb az országban. A folyamatosan csökkenő tendencia ellenére azonban idén is sokan adtak vért, akik minden egyes alkalommal három ember életének megmentéséhez járulhattak hozzá.

A Vöröskereszt évről évre kitünteti jubiláló véradóit a Janský-érmek különböző fokozataival, illetve a száz véradás után járó Kňazovický-éremmel. Idén a tavalyinál jóval több véradót tüntettek ki. A bronzfokozatú érmeket mindenhol a helyi területi szervezet adja át, így a dunaszerdahelyi a dunaszerdahelyieket tüntette ki, akik összesen 12-en voltak.

Az „ezüstérmeket” viszont már az egész járásból a dunaszerdahelyi területi szervezet adja át. Ők idén 45-en voltak, míg az aranyfokozatú érmet kiérdemlők 21-en.

A hodosi Jozef Škarda (balról) gyémánt fokozatú Janský-éremben részesült

A gyémánt fokozatú Janský-érmet, amely a nők esetében 60, míg a férfiaknál 80 véradás után jár, idén öten kapták meg, mégpedig Círia Tibor Ekecsről, Orbán Lajos Csallóközkürtről, Horváth Mária Gombáról, Mészáros Tamás Csallóköznádasdról, illetve Jozef Škarda Hodosból.

Egy véradó azonban idén is elnyerte a Kňazovický-emlékérmet. A csenkei Tarcsi György véradásainak száma ugyanis már meghaladta idén a százat. Kérdésünkre elmondta, hogy 1988-tól ad vért, és néhány éve már vérplazmát is. Ez utóbbi gyakrabban adható, és a nagyobb értékkel veszik számításba.

A vöröskereszt területi szervezete kitüntette a munkájukat hosszú ideje segítő személyeket is, köztük Kulcsár Gabriellát (Dunaszerdahely), Domsitz Tibort, Simon Erzsébetet, Bárdos Gábort, Dudás Veronikát (mind a négyen Somorja), illetve Buday Évát (Illésháza).

-para-