Szabó Jenő győzött – egy korszak ért véget Párkányban

2014. november 16. - 14:29 | Régió

Az új polgármester mind a tíz választói körzetben komoly előnnyel győzte le Ján Oravec eddigi polgármestert. 

Szabó Jenő győzött – egy korszak ért véget Párkányban

Egy korszak zárult le azzal Párkányban, hogy szombat éjjel Ján Oravec polgármester elvesztette a helyhatósági választásokat. A függetlenként, de a Híd az MKP és a Smer-SD támogatásával induló Szabó Jenő mind a tíz választói körletben fölényes győzelmet aratott – igaz, 43, 5 százalékos részvételi arány mellett. Az új polgármester 2087 szavazatot kapott, Ján Oravec pedig 1171-et. Már az első befutó eredmények alapján sejteni lehetett, hogy korántsem biztos Oravec győzelme, röviddel éjfél után pedig már szinte biztos volt, hogy Oravec távozik posztjáról. A leköszönő polgármester szerkesztőségünknek úgy nyilatkozott, bár nem tagadja, hogy csalódott, azért azt is tudta, hogy egyszer ennek a pillanatnak is el kellett jönnie, megköszönte a választók bizalmát és sok sikert kívánt utódjának. Már kedden tárgyalni fog az átadás- átvétel folyamatáról Szabó Jenővel. Oravec szerint az új polgármester és az új képviselő-testület is zökkenőmentesen tudja majd folytatni a munkát – beleértve Párkány jövő évi költségvetésének meghatározását és az általános érvényű rendeletek megtárgyalását is.

Szabó Jenő egy palack pezsgővel köszönte meg Oravec munkáját és fogadta a gratulációkat a városházán. – Örömteli, felemelő pillanat ez, mindenesetre bebizonyosodott, hogy a párkányiak változást akarnak, a választók bizalma pedig arra kötelez, hogy a polgármesteri poszton a város fejlődését szolgáljam. Ez komoly felelősség, de hiszem, hogy sikerülni fog megvalósítani a programomat. Ebben a képviselőkre és a városi hivatalra is számítok – mondta el a választások éjszakáján az új polgármester.

Szabó Jenő vegyészmérnök - menedzser, a papírgyár műszaki és termelési igazgatója is volt, sokan épp a gyárból ismerik őt.

Érdekesen alakult az új képviselő-testület összetétele is, a 15 tagú testületben 5 MKP-s képviselő, 3 hidas képviselő, 1 smeres képviselő és 6 független képviselő lesz. Az egyes számú választói körletben Vitkó Andrea, a Híd képviselője, az önkormányzat kulturálisb bizottságának eddigi elnöke kapta a legtöbb voksot – et 1057 szavazatot jelent, a kettes körletben pedig Kornélia Slabáková – eddigi alpolgármester lett a győztes. Függetlenként indult, 750 szavatatot kapott. Karakán Gábor független képviselőjelölt ismét bejutott a képviselő-testületbe, 604 szavazattal, polgármesterjelöltként viszont az utolsó, negyedik helyen végzett, 334 szavazattal. Az új testületben ott találjuk Szigeti László volt oktatásügyi minisztert az MKP képviseletében, ő 804 szavazattal jutott be – ő eddig az önkormnyzat pénzügyi bizottságát vezette. Szintén említésre méltó, hogy Csepregi Zoltán – aki veterán képviselőnek számít, szintén bejutott, de csak 484 szavazattal, valamint tovább foolytatja képviselőként a szintén régóta városatyaként tevékenykedő Jozef Slabák is, aki 601 vokssal lett ismét képviselő.

Érdekes lesz, hogy az új önkormányzatban miként működik majd együtt a Híd és az MKP, sok döntés esetében ki lesz a mérleg nyelve, illetve ki lesz az alpolgármester. Párkányban sokan úgy tudják, erre a posztra a legesélyesebb jelölt Vitkó Andrea.

Szabó Jenő új polgármester lépéseire természetesen mindenki roppant kíváncsi, miként arra is, milyen személyzeti változások várhatóak a városházán és a városi cégek vezetőségében. Az új polgármesterrel a közeljövőben interjút közlünk portálunkon.

–br-